Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J. [ Mina ]

15. 05. 2024. 17:37 >> 17:37

izložbA Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka

U Beogradu obilježen Dan nezavisnosti Crne Gore

Ambasada Crne Gore u Srbiji organizovala je, u Crnogorskoj kući u Beogradu, izložbu Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka, pripremljenu povodom 530 godina od štampanja Oktoiha prvoglasnika, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Iz tog Vladinog resora kazali su da je izložba organizovana u saradnji sa Maticom crnogorskom, a povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Crne Gore.

Otpravnica poslova u Ambasadi Crne Gore u Beogradu, Stanica Popović, kazala je da ta izložba predstavlja svjedočanstvo o kulturno-civilizacijskom putu Crne Gore i njenom otisku u evropskoj i svjetskoj kulturnoj baštini.

Ona je istakla da 18 godina od obnove nezavisnosti, Crna Gora ostaje na putu razvoja, ekonomskog prosperiteta, poštovanja ljudskih prava i ispunjavanja obaveza iz evropske agende i ostvarenja punopravnog članstva u Evropskoj uniji u što kraćem roku.

Popović je, govoreći o značaju unapređenja regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, ukazala da Crna Gora i Srbija treba da njeguju i jačaju prijateljske odnose i politički dijalog, zasnovan na principima međusobnog uvažavanja.

„Na toj liniji, posebno je istakla doprinos crnogorske dijaspore sveukupnom unapređenju bilateralne saradnje, kao i očuvanju crnogorskog identiteta i kulture u toj zemlji“, navodi se u saopštenju.

Povjerenik Matice crnogorske za Srbiju, Radonja Dubljević, istakao je da izložba pokazuje da štampana knjiga među Crnogorcima, s kraja XV i početkom XVI vijeka, nije bila trenutni bljesak kulture, već intelektualna potreba šireg kruga ljudi sa prostora nekadašnje Zete, odnosno Crne Gore.

On je dodao da ta knjiga predstavlja najznačajniji spomenik crnogorske kulture, kao i vrijednost evropske civilizacije.

Iz MVP su rekli da izložbu Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV I XVI vijeka čine 24 ilustrovana segmenta.

„Pored predstavljanja domaćoj javnosti u nekoliko gradova Crne Gore, priređena je i u Sofiji, Skoplju, Pragu, Novom Sadu, sada i Beogradu i predstavlja doprinos snaženju bilateralnih veza između Crne Gore i Srbije, naročito u domenu kulturne saradnje“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su obilježavanju Dana nezavisnosti u Beogradu prisustvovali predstavnici ministarstava spoljnih poslova i kulture Srbije, opštinskih organa, diplomatskog kora, kao i ugledne ličnosti iz javnog i kulturnog života te zemlje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније