Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Igor Pejović

04. 04. 2024. 07:21 >> 07:21
Čitaj mi:

MLADA VIOLISTKINJA

Crna Gora puna talenata, ako svi odemo ko će da ostane

Crna Gora, a posebno Cetinje, kolijevka je umjetnosti i mi nijesmo ni svjesni koliko imamo veliki kapacitet, kaže mlada i višestruko nagrađivana violistkinja Milena Jovićević. U emisiji "Mladovanje" na Televiziji Crne Gore (TVCG) kaže da naša zemlja ima mnogo talentovanih mladih ljudi, koji se izdvajaju širom svijeta.

Milena potiče iz muzičke porodice, zaljubljena je u violu, iako je njen prvi izbor bila violina. Tokom školovanja je osvojila više priznanja i nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima, u okviru solo i kamernog izvođenja.

Studentkinja je treće godine osnovnih studija Muzičke akademije na Cetinju, u klasi profesora Mihaila Bereznjickog.

Muzikom se, kaže, bave i njene dvije starije sestre, a sa osam godina je odlučila da upiše Osnovnu muzičku školu Vasa Pavić na odsjeku za violinu.

"Ali se u srednjoj školi odlučujem da sviram violu. Mnogo mi se više dopao taj instrument, prosto je to bio i savjet komisije. Ja sam se upisala bila za violinu, ali njihov prijedlog je bio da prosto imam sve predispozicije za violu i što se tiče menzure, jer je viola veća od violine, a i ja prosto volim registar niži, to jes dublji koji ima viola i boju instrumenta", kaže Milena.

Višestruko nagrađivana

Zanimalo nas i kako je to kad se skupe tri sestre koje su muzički obrazovane: "Pa divno iskreno, to su nekako najdivniji momenti, posebno što smo mi u toku školovanja dosta bile odvojene i što mi je teško palo, jer sam ja mlađa od njih i prosto sam jedva čekala da se sastanemo, da pjevamo, družimo i svako nam se druženje završi pjesmom i to je nešto najljepše".

Učestvovala je na više takmičenja, a najdraže joj je posljednje održano u Novom Sadu krajem prošle godine, kada je osvojila prvo mjesto na Internacionalnom takmičenju gudača.

Mladi ljudi koji planiraju da se bave umjetnošću mogu lijepo da žive u Crnoj Gori, smatra Milena, uz ocjenu: "Gdje su vrijedne ruke tu ima i posla. To je svuda tako iskreno. Sad zavisi od umjetnosti...što se mene tiče lično, viola je deficitaran instrument u Crnoj Gori. Tako da ja već sada na studijama uvijek imam pozive i posla, a kamo li kad završim".

Perspektive, kaže, ima, "samo treba svi da se potrudimo da radimo na tome".

"Ima stvari koje treba da se poprave, trebalo bi da se uvede mnogo više događaja, promocije za sve umjetnosti i događaje. Ali evo hvala bogu to ide nekom uzlaznom putanjom. Otvorio se Muzički centar, tako da od tada muzika stvarno napreduje", kazala je Milena.

Na pitanje gdje i kako sebe vidi za pet ili deset godina, Milena kaže da je dosta vezana za Crnu Goru: "Ovdje je sve što volim, ali svakako da planiram da pođem negdje još ako se ukaže prilika za to. Zadovoljna sam ovdje, sa akademijom, sa profesorom, vrlo sam zadovoljna, i mnogo mi je pomogao i mnogo me naučio ali prosto kao svaka mlada osoba imam i ambicija da promijenim sredinu i vidim šta se još dešava i uči".

Kaže i kako je Crna Gora definitivno zemlja u kojoj bi mladi trebalo da ostanu i da grade svoju budućnost.

Svi da damo primjer mladima

"Zašto da ne...ima dosta komentara nema tu posla, nema hljeba, ali ako svi pođemo ko će da ostane? Mislim da treba da se svi zajedno potrudimo, da damo primjer mladima, posebno djeci, da je umjetnost divna stvar, da treba da se ulaže, i ne samo za umjetnost, nego za sve poslove, i da pođemo negdje dalje, ali ipak da ostajemo u svojoj zemlji jer je žalosno da pođemo svi odavde, mislim da imamo veliki kapacitet za napredak", kaže Milena.

Među muzičkim uzorima izdvaja violistu Jurija, dok je to u kategoriji mlađih Kristina Kordera.

Na akademiji gdje studira dosta je kolega iz inostranstva, poput Turske, Sjeverne Makedonije i Srbije: "Uglavnom su zadovoljni, u razgovorima to primjećujem, posebno profesorima. Akademija ima vrlo kvalitetne profesore i zbog njih najviše studenti i dolaze, jer je nama to kao muzičarima najbitnije".

Podršku za njen životni poziv oduvijek je imala od roditelja: "Uvijek su nam govorili samo to što volite učite, mi ćemo u tome da vas podržimo koliko možemo. Majka je često voljela da kaže da bi voljela da makar jedna od nas bude učiteljica, pošto je i ona učiteljica, ali mislim da će joj se to na kraju ispuniti, jer su joj dvije kćerke u prosvjeti"

Smatra kako mladi, ne samo u Crnoj Gori, nego i u svijetu, danas očekuju instant rješenja za sve u životu: "Takvo je prosto vrijeme, tehnologija je mnogo napredovala, ovo je vijek velikih dostignuća pa i sami znate da se sve rješava, 90 posto stvari klikom i svi smo navikli da sve može klikom. Međutim za uspjeh treba veliki trud i rad. Rekla bih da je to problem možda, primjećujem da mladi žele što više toga brzo da riješe".

Mladima savjetuje da u svemu što vole idu do kraja, da ne odustaju, jer u radu, u bilo kojoj sveri ima uspona i padova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније