Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Radio Crne Gore [ R.B. ]

21. 03. 2024. 15:15 >> 15:14

ZNAČAJ RANOG OTKRIVANJA

U KCCG godišnje operišu oko 150 pacijenata sa kancerom debelog crijeva

Mart je svjetski mjesec podizanja svijesti o značaju ranog otkrivanja kancera debelog crijeva, što omogućava skrining program i preventivne preglede u opštoj populaciji, kazala je za "Link" Radija Crna Gore direktorka Instituta za onkologiju dr Sanja Lekić. Opšti i digestivni hirurg u Kliničkom centru Crne Gore dr Aleksandar Kujović istakao je da se u toj ustanovi godišnje operiše oko 150 pacijenata sa kancerom debelog crijeva.

"U Crna Gori karcinom kolona je na trećem mjestu po učestalosti nakon karcinoma pluća i karcinoma dojke. Gledano po polu i kod jednog i drugog pola je na drugom mjestu. Prema podacima Globokana, na godišnjem nivou imamo 340 oboljelih, 200 muškaraca, 140 žena. Bolest je nešto češća u muškoj populaciji", kazala je dr Lekić.

Napominje da se od ovog broja otprilike jedna četvrtinaotkriva u metastaskoj fazi bolesti, dok će još jedna četvrtina onih koji imaju ranije stadijume bolesti tokom svog života postati metastaska.

"Upravo iz razloga ovih podataka insistiramo na ranom otkrivanju bolesti, odnosno na preventivnim mjerama da se bolest ne bi desila", dodaje ona.

Otkrivena u prvom i drugom stadijumu bolesti izliječava u više od 90% slučajeva, dok bolest otkrivena u četvrtom stadijumu ima nižu stopu petogodišnjeg preživljavanja, međutim zahvaljujući dostupnosti bioloških lijekova i promjeni u strategiji liječenja, odnosno u tom kontinuumu liječenja metastatske bolesti.

"Danas imamo pacijente koji sa ovom bolešću mogu da žive dugo i kvalitetno i petogodišnje preživljavanje je danas značajno bolje nego prije neke dvije decenije. U prevenciji najvažnije je da izbjegavamo faktore rizika koji su otprilike opšti za sve maligne bolesti konzumacija alkohola, pušenje, fizička neaktivnost i gojaznost. Prednost ishrane kao neke preventivne mjere prije svega se odnosi na smanjenu konzumaciju životinjskih masti i životinjskog mesa. Sa druge strane, ishrana koja je bazirana na dovoljnom unosu voća, povrća i žitarica, odnosno hrane bogate vlaknima i mediteranski tip ishrane", kazala je u "Linku" dr Lekić.

Koraci za rano otkrivanje bolesti su prije svega redovni preventivni pregled u opštoj populaciji i skrining programi koji zovu bolest postoje nakon 50. godine života i odnosi se na test na okultno krvarenje koji se radi jednom u dvije godine. Ukoliko je test pozitivan, onda se radi kolonoskopija.

Doktor Kujović je kazao da simptomi malignih nebolesti debelog crijeva zavise od lokalizacije tumora debelog crijeva.

"Tumori desne polovine debelog crijeva najčešće se manifestuju nekim anemijskim sindromom, pa se u dijagnostici anemijskog sindroma na kolonoskopiji otkrije karcinom debelog crijeva. Karcinomi lijeve polovine debelog crijeva se prezentuju ili nekim manifestnim krvarenjem ili nekim poremećajima pražnjenja smjenom tečne stolice i zatvora ili u vidu urgentnog hirurškog stanja odnosno u vidu spleta crijeva", rekao je u "Linku".

Karcinomi rektuma se najčešće manifestuju ili pojavom krvi u stolici ili smanjenim kapacitetom rektuma za stolicu pa ti pacijenti se žale na učestale stolice manjeg volumena, na česte pozive na stolicu, na lažne pozive na stolicu te na osjećaj neispražnjenosti nakon stolice.

"Odluku o hirurškom liječenju ovih pacijenata donosi multidisciplinarni tim, onkološki konzilijum, koji čine digestivni hirurg, medicinski, radioonkolog i patolog. Da li će hirurgija biti prva opcija u liječenju ovih pacijenata zavisi prije svega od lokalizacije bolesti i od stadijuma preoperativno procijenjenog stadijuma malignih bolesto", dodao je doktor.

Karcinomi debelog crijeva, karcinomi kolona se inicijalno uvijek operišu, uvijek je prva opcija hirurgija. Ukoliko se ne radi u metastatskom stadijumu karcinomi rektuma zahtijevaju multimodalno liječenje

Zlatni standad u hirurškom zbrinjavanju tih bolesnika su laparaskopske operacije.

"Laparoskopske operacije karcinoma debelog crijeva u Kliničkom centru Crne Gore su svakodnevica. Godišnje se u Kliničkom centru Crne Gore operiše poslednjih godina otprilike 150 pacijenata sa diagnozom karcinoma debelog crijeva, dakle apsolutno najsavremenije hirurško i nehirurško liječenje svim pacijentima je dostupno u Kliničkom centru Crne Gore. Lista čekanja za operaciju malih nebolesti debelog crijeva apsolutno ne postoji. Pacijenti koji se jave kod hirurga na pregled u roku od nekoliko dana biće operisani", zaključuje dr Kujović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније