Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ RB ]

22. 03. 2023. 11:08 >> 11:53

"SLUŠAJTE STOMAK"

Kancer debelog crijeva sve češći kod mlađih

U svijetu su maligniteti debelog crijeva u porastu, sa sve većim udjelom mlađih pacijenata. U Crnoj Gori ta bolest je na trećem mjestu po učestalosti, kao i po smrtnosti što se tiče onkoloških bolesti, kazala je u "Linku" direktorka Instituta za onkologiju i radioterapiju dr Sanja Lekić.

Po prvi put se u Crnoj Gori, na nacionalnom nivou, organizuje kampanja "Slušajte svoj stomak", koja za cilj ima da se skrene pažnja na ovaj tip maligniteta, te da se kontroli podvrgne i grupa stanovništva od 50 do 75 godina, koja nema određene simptome.

Doktorka Lekić je u "Linku", na Radiju Crne Gore, saopštila da je bolest izlječiva u više od 95 slučajeva u prvom stadijumu.

"U drugom i trećem stadijumu bolest je moguće izliječiti, ali procenat za uspješnost opada. U četvrtom stadijumu bolest je neizlječiva, ali uz adekvatnu terapiju može da pređe u hroničnu i da sa njom pacijenti žive", kazala je doktorka.

Ističe da zabrinjava što postoji značajan porast u dobnoj skupini ispod 40 godina, a pomenula je da na onkologiji Kliničkog centra imaju u 23-godišnju pacijentkinju, koja je inicijalno metastatski slučaj.

"Mora se misliti na simptome i dobnu skupinu koja nije karakteristična", poručila je direktorka Instituta.

Mnogo faktora rizika: Ishrana, fizička neaktivnost... 

Koordinatorka za skrining kolorektalnog karcinoma u KCCG, dr Olivera Sekulić, napominje da faktori rizika za ovu bolest nijesu potpuno definisani, ali da mnogo toga utiče.

Određena populacija, kako je kazala, u posebnom je riziku. Riječ je o pacijentima od preko 50 godina, sa polipima, koji imaju slične slučajeve u porodici... Utiče i ishrana i način života, fizička neaktivnost, pušenje, alkohol, konzumacija crvenog mesa i konzervisana, masna, hrana...

Doktorka Sekulić je istakla da nacionalni program tretira pacijente od 50 do 75 godine.

"Crijevo je šuplji organ, dugo može biti bez simptoma, a kod pacijenata koji imaju upalne bolesti proces će biti kraći..."

Dodaje i da su mogući simptomi pojava svježe krvi u stolici, osjećaj neotpunog pražnjenja, bolovi, grčevi, nelagodnost i nadimanje sa lijeve strane...

"Ne treba se previše plašiti, ni zanemariti tegobe. Svježa krv često bude posljedica hemorioda, ali treba pratiti situaciju", kaže doktorka Sekulić i ističe da je vrijeme najvažniji faktor.

Doktorka Lekić je kazala da je bolest operabilna u prva tri stadijuma, u metastatskoj fazi se primjenjuje hemioterapija i ciljani biološki ljekovi, koji su dostupni svim bolesnicima.

"I u metastaskoj fazi možemo da govorimo o eventualnoj operabilnosti, zahvaljujući doboj reakciji na terapiju. Grupa ciljanih ljekova, noviteta u onkologiji tretira tumor gdje je on najslabiji. Ti ljekovi reaguju na tumor, a manje na okolno zdravo tkivo", ističe doktorka.

Ljekovi sa pozitivne liste Fonda zdravstva dostupni su, i nije bilo problema sa nabavkom od kraja 2022.

Doktorka Sekulić je rekla i da program prati pacijente sa prosječnim rizikom za obolijevanje. Riječ je o pacijentima bez tegoba, od 50 do 75 god.

"Njih treba da prepozna izabrani ljekar i da se ti ljudi intervjuišu. Ukoliko je test pozitivan, ulaze u program."

Od januara je urađeno 106 kolonoskopija, a otkrivena su četiri tumora debelog crijeva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније