Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

21. 03. 2024. 13:54 >> 13:55
Čitaj mi:

CRVENI KRST

Na sjeveru više starije populacije, obezbijediti im adekvatnu njegu

Ministarstvo rada i socijalnog staranja će, prema riječima ministarke Naide Nišić insistirati na saradnji i strateškoj deinstitucionalizaciji kako bi se omogućila njega u kućnim zajednicama, te da će obezbijediti impute za buduće djelovanje u oblasti brige o starijim licima.

Ovo je rekla na konferenciji koju je organizovao Crveni krst Crne Gore kao završnu nacionalnu konferenciju regionalnog projekta “Inovativne usluge podrške za starije u zajednici” (I-CCC).

U ime Crvenog krsta Crne Gore, konferenciju je otvorila generalna sekretarka Jelena Duba koja je istakla da na sjeveru imamo opštine u kojima preovladavaju staračka domaćinstva.

"Ovakva demografska kretanja ostavljaju trag u društveno- ekonomskom, zdravstvenom i kulturnom životu zajednice. Istraživanja koja je Crveni krst Crne Gore u prethodnom periodu sprovodio pokazuju da su najveći problemi sa kojima se stariji suočavaju: siromaštvo, usamljenost i loše zdravstveno stanje. U pogotovo nezavidnom položaju su oni koji žive u ruralnom području u riziku od siromaštva ili u siromaštvu. Jer, siromaštvo sa sobom nosi niz uskraćenosti i značajno je ne samo iz aspekta manjka sredstava za život već i nejednakog pristupa zdravstvu, kulturi, društvenim dešavanjima i životu zajednice uopšte", navela je Dubak.

Usluge njege za osobe koje imaju dugoročni zdravstveni problem često nisu dostupne ni ekonomski pristupačne mnogima.

"Mnoga domaćinstva ne mogu da ih priušte što rezultira dugim listama čekanja u formalnom sistemu i još većim pritiskom na neformalne njegovatelje,“ istakla je Dubak.


Direktor direktorata za zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja Sreten Jakić, saopštio je da „u Crnoj Gori postoji sve veći broj starijih koji su oboljeli a dolaze iz samačkih domaćinstava.

"Ministarstvo zdravlja, u dijelu palijativne njege, je u procesu mapiranja ustanova koje mogu pružiti primarnu i sekundarnu zaštitu starijim osobama", naveo je on.

On je istakao da je sjeverni region potencjalno mjesto za razvijanje usluga palijativne njege.

Anya Blum, regionalna koordinatorka projekta u Austrijskom Crvenom krstu saopštila je „da su stariji zapravo vrijedan resurs svakog društva jer kroz svoje iskustvo mogu ponuditi mnogo, a mi im moramo obezbijediti zasluženi pristup zdravstvenim i socijalnim uslugama. Nažalost, i u najrazvijenijim društvima, stariji se suočavaju sa otežanim pristupom uslugama.“

Ona je istakla važnost neformalnih njegovatelja- osoba koje, zapostavljajući svoje potrebe, brinu o drugima. „Svako ima pravo na prustupačne, dugoročne i kvalitetne usluge njege. Moramo podržati osobe u stanju potrebe, a ne smijemo zaboraviti karijere neformalnih njegovatelja.“

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније