Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ Mina ]

19. 03. 2024. 19:18 >> 19:42
1
Čitaj mi:

SKUP U Njemačkoj

Jedinstvena podrška Ukrajini u borbi za slobodu i integritet

Koalicija od preko 50 država jedinstvena je u namjeri da se nesmanjenim intezitetom nastavi podrška i pomoć Ukrajini u borbi za slobodu i integritet, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva odbrane nakon sastanka Kontakt grupe za Ukrajinu koji je održan u Njemačkoj.

Načelnik Generalštaba brigadni general Zoran Lazarević predvodio je delegaciju Ministarstva odbrane na sastanku Kontakt grupe za Ukrajinu koji je danas održan u Vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Njemačkoj na poziv američkog ministra odbrane Lojda Ostina.

Konferenciju su, pored Ostina, otvorili ministar odbrane Njemačke Boris Pistorius i ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov.

Koalicija od preko 50 država jedinstvena je u namjeri da se nesmanjenim intezitetom nastavi podrška i pomoć Ukrajini u borbi za slobodu i integritet države.

"Kako ratna dejstva ne prestaju, i kako su stradanja ljudi i uništenje infrastrukture i brojnih dobara na prostoru Ukrajine sve veća, ministri su razmatrali mehanizme i modalitete pojačanog angažovanja i definisanja dugoročnih ciljeva. Svakodnevne iscrpljujuće borbe na dugoj liniji fronta troše kapacitete i resurse ukrajinskog naroda i vojnika, i pomoć i podrška na mnogim poljima danas i u mjesecima koji dolaze od presudnog su značaja za ostvarivanje prevlasti na bojnom polju", navodi se u saopštenju MOD-a.

Kako se moglo čuti na skupu, očigledne su namjere Rusije da pojača napadne operacije, te da u cilju zadovoljenja potreba na bojnom polju poveća proizvodnju vojnog naoružanja i borbene opreme. Pored toga očekuju se mobilizacije snaga u većem broju i formiranje novih vojnih jedinice kojima bi se dodatno pojačao pritisak na ukrajinske branioce ali i na ukupnu domaću i stranu javnost da Rusija radi ispravne stvari.

Pored podrške u isporuci municije i borbene tehnike, ministri su jedinstvenog stava da se intezivira podrška u obuci ukrajinskih vojnika i instruktora u svim kritičnim oblastima, posebno za upravljanje sistemima za zaštitu vazdušnog prostora, izvršenje zadataka iz domena medicinske i logističke podrške u zahvatu linije fronta i upravljanja bespilotnim letilicama i drugim složenim sistemima.

Ocjena ministara je da će povećanje izdvajanja za potrebe odbrane u mnogim državama doprinijeti i snažnijoj podršci Ukrajini u zaštiti suvereniteta teritorije.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније