Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj. [ Mina ]

13. 03. 2024. 11:28 >> 11:53
1

Mišljenje pravnika

Radulović: Odluka o izboru Radovića nezakonita

Odluka Vlade da za vršioca dužnosti (v.d.) direktora Uprave policije izabere Aleksandra Radovića, koji nije bio kandidat ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, nezakonita je, ocijenio je advokat Veselin Radulović.


On je kazao da je cijeli postupak, od razrješenja direktora policije Zorana Brđanina, neodređivanja v.d., do raspisivanja internog oglasa i procedure koja je bila puna nezakonitih improvizacija, doveo do te nezakonite odluke.

“Ali čak i da je bila donešena neka drugačija odluka, mislim da ona ne bi bila u skladu sa zakonom”, rekao je Radulović agenciji Mina.

On je kazao da se svjedoči partijskim borbama i pokušajima da se preuzme kontrola nad tim značajnim dijelom bezbjednosnog sektora.

“Političkim partijama nije u interesu i oni na Vladi nijesu tražili najbolje kandidata, profesionalca, već mogućnost da postavljuju svoj kadar preko koga će kontrolisati Upravu policija”, smatra Radulović.

Na pitanje da li je premijer Milojko Spajić imao pravo da predloži kandidata za v.d. direktora policije, Radulović je rekao da nije.

“Pravo da predloži kandidata ima jedino ministar, ali ni on nema pravo da zarad partijskih ili nekih ličnih, uskih interesa blokira proces”, istakao je Radulović.

Kako je rekao, u Crnoj Gori je postalo uobičajeno da partije blokiraju procese i rad institucija sa stavom da neka institucija ili neki dio sektora pripada njima.

“Ne pripada njima ništa. Oni su političke partije koje bi trebalo da rade u interesu građana. Bezbjednostni sektor pripada građanima Crne Gore”, rekao je Radulović.

Prema njegovim riječima, nije u redu što je Šaranović za vršioca dužnosti direktora policije predložio samo jednog kandidata.

“Kad su već ušli u proceduru raspisivanja internog oglasa na koji se prijavilo više kandidata, onda je logično da je među tim kandidatima trebalo da bude i više mogućih predloga, ako jedan ne prođe da se pokuša naći saglasnost oko nekog drugog”, naveo je Radulović.

On je kazao da se na kraju, iako je naglašeno da neće biti eliminacioni uslov, pokazalo da su rezultati na poligrafu bili ključni za predlaganje kandidata.

Radulović je ukazao da nije poznato ko je rukovodio tim procesom, kakav je bio poligrafski test kandidata, kao ni na koje okolnosti se taj test sačinjavao.

“Čuli smo izjavu ministra da je kandidat kojeg je on predložio prošao poligrafski test jer nije slagao ni na jedno pitanje. Time i ministar pokazuje da ne zna taj process, da ne zna ništa o poligrafu, jer možete odgovoriti tačno na svako pitanje na poligrafu, a da ne prođete na testu”, naveo je Radulović.

Komentarišući najavu Šaranovića da će se obratiti nadležnim državnim organima povodom ove odluke, Radulović je kazao da političari, u situaciji kada interesi njihovih partija nijesu zaštićeni i kada predlog iza kojeg su stajali on i njegova partija nije prošao, posežu za bombastičnim izjavama da je u pitanju krvično djelo i da će se obratiti nadležnom tužilaštvu.

“Vidjećemo kakav će epilog toga postupka biti ako se Šaranović obrati tužilaštvu, ali je realno očekivati da i ministar, koji daje takve kvalifikacije za Vladu, ne bude više dio te Vlade. Bilo bi pošteno da podnese ostavku”, rekao je Radulović.

On smatra da bi, u slučaju da Šaranović ne podnese ostavku, Vlada trebalo da pokrene postupak njegovog razrješenja.

“Da li će toga doći ne znamo, jer ipak živimo u Cnoj Gori. Ne bi me iznenadilo da nakon svega ovoga oni nastavaju da funkcionišu u vladi kao da ništa nije bilo”, rekao je Radulović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније