Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ Bojana Baranin, TVCG ]

08. 03. 2024. 20:01 >> 20:01
Čitaj mi:

PREDAVANJE NA PRAVNOM FAKULTETU

Poruke Sule Radova i danas žive, ali njegova misao nedovoljno istražena

Sula Radov ostavio je trajan pečat u istoriji Crne Gore, ali njegova misao nije dovoljno istražena, poručeno je s predavanja na Pravnom fakultetu u okviru obilježavanja dana posvećenog tom poznatom crnogorskom misliocu.

Predsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović, kazao je da su pitali Sulu kome je teško, a on odgovorio ko se rodi bez imena. Kome je teže? Ko za života ime izgubi. A najteže? Kome svoje ime smeta.

I vijek i po nakon smrti, poruke Kostadina Radulovića, poznatog kao Sula Radov, i danas žive, poručuju iz fondacije koja nosi njegovo ime.

"Sula je hrabro tvorio i mudro zborio. Samouk, u malo je kazivao mnogo i u svojim izrekama odslikao etičke vrline Crnogoraca", istakao je Radulović.

Sula Radov umro je u martu 1872. i sahranjen je na Cetinju, uz prisustvo knjaza Nikole i njegove svite. Još za života, proglašen je za crnogorskog Sokrata, ali, za razliku od njega, nije imao učenika da zabilježi njegove misli, pa su one uglavnom prenošene putem narodnih predanja.

"Po mišljenju svojih savremenika, bio je jedna od najmudrijih ličnosti toga vremena o čemu svjedoče i četiri Petrovića koji su, svaki ponaosob, imali jedan specifičan odnos sa Sulom Radovim", istakla je profesorica Sonja Tomović Šundić.

Sula je, kako je poručeno s predavanja, imao težak zadatak – da kod neukih, ali mudrih Crnogoraca probudi svijest o postojanju pravnog sistema koji prevazilazi običajno i pravo jačega.

"Sula nije bio samo sudija. On je bio i mudrac i pravednik i etičar i filozof, kapetan, gvardijan, rodoljub, slobodar i junak", kazao je Ilija Radulović.

Istoričar Miloš Vukadinović ističe da je Sula prozor u šire društvene procese tog perioda.

"Tih 80 turbulentnih godina kada je oblikovana Crna Gora i udarana s raznih strana, a moje mišljenje je da neke od tih udaraca i danas osjećamo", naglasio je Vukadinović.

Budući da je predavanje održano 8. marta, profesorica Pravnog fakulteta Rajka Đoković podsjetila je i na Sulin odnos prema ženama.

"Kaže - izbiti ženu i razbiti crepulju nije junaštvo. Ima i jedna šaljiva izreka koja kaže – trutovi žive onako kako pčele hoće", navela je Đoković.

Fondacija Sula Radov nedavno je inicirala i postavljanje spomen obilježja u holu Pravnog fakulteta na kojem je uklesana Sulina misao – Ne idi zagonom, no zakonom.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније