Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

23. 02. 2024. 16:40 >> 16:39
Čitaj mi:

KLINIČKI CENTAR

Nove dijagnostičke procedure iz oblasti nuklearne kardiologije

U Centru za nuklearnu medicinu Instituta za onkologiju uvedene su nove dijagnostičke procedure iz oblasti nuklearne kardiologije, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG). Kako su kazali iz te zdravstvene ustanove, u pitanju su 99mTc-MIBI SPECT perfuziona scintigrafija miokarda u miru (test na vijabilnost), kao i 99mTc-PYP scintigrafija srca kod sumnje na ATTR (transtiretinsku) amiloidozu.

"Test na vijabilnost je visoko senzitivna nuklearno medicinska tehnika koja omogućava procjenu srčane perfuzije u miru, kao i očuvanosti ćelijske membrane srčanih ćelija, a što ima veliki značaj kod pacijenata koji su imali infarkt miokarda i kandidati su za revaskularizaciju srca", piše u saopštenju KCCG.

Procjena vijabilnosti srčanog mišića je, dodaje se, pored ostalih kardioloških tehnika od velikog značaja u donošenju odluke o ovoj vrsti operacije.

"Pored procjene perfuzije i vijabilnosti srčanog mišića, ovom tehnikom je moguće procijeniti i funkcionalne parametre lijeve komore srca (ejekcionu frakciju, end-sistolni i end-dijastolni volumen srca). Ova nuklearna medicinska tehnika je, pored toga što je visoko osjetljiva, i potpuno bezbjedna za pacijente", navodi se u saopštenju.

Druga nuklearno medicinska metoda koju smo uveli u Centru za nuklearnu medicinu - Scintigrafija srca kod sumnje na ATTR (transtiretinsku) amiloidozu, ima neprocjenjiv značaj u ranom otkrivanju ovog rijetkog, progresivnog i genetskog oboljenja koje je uslovljeno genskim mutacijama.

"Ovom nuklearno-medicinskom tehnikom se vrši snimanje pacijenata i kvantifikacija nakupljanja radiofarmaka (99mTc-PYP) u srčanom mišiću. Metoda ima izrazito visoku senzitivnost za rano dokazivanje ovog oboljenja, a što je od presudnog značaja za pravovremeno liječenje ove grupe pacijenata", zaključuje se.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније