Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

21. 02. 2024. 14:02 >> 08:59
Čitaj mi:

BJEKOVIĆ NA ODBORU

Nedostaju sredstva za funkcionisanje dnevnih centara, naći održiv model

Nedostaju sredstva za funkcionisanje dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom, kazao je ombudsman Siniša Bjeković i poručio da za finansiranje treba naći održiv model.

Ombudsman je to kazao na sjednici Odbora za ljudska prava i slobode i dodao da u našoj zemlji funkcioniše 17 dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom.

"Funkcionisanje dnevnih centara uključujući i njihovo finansiranje je jedan od ozbiljnih problema u pogledu njihove budućnosti. Sredstava za funkcionisanje dnevnih centara nedostaje i treba naći model", kazao je Bjeković.

On je naveo i da ne postoji pouzdana granica između obaveza države i lokalne samouprave kada su dnevni centri u pitanju.

"Treba skrenuti pažnju da li nas ovakve institucije koštaju više ili manje od formiranja posebnih institucija koje ne da će se baviti osobama sa invaliditetom i djecom sa smetnajma u razvoju 8 sati već 24 sata", kazao je Ombudsman.

Kazao je i da su kadrovi u dnevnim centrima nejednako raspoređeni.

"U pojedinim opštinama kapaciteti su popunjeni a u drugima postoji deficit korisnika", kazao je Bjeković.

Istakao je i da dnevni centri ne postoje u Baru, Kolašinu, Petnjici, Gusinju, Šavniku, Žabljaku, Plužinama i Tuzima.

Napomenuo je i su intenzivirani radovi na izgradnji dnevnog centra u Baru i da se njegovo stavljanje u funkciju očekuje krajem ove godine.

Kada su dnevni centri u pitanju smatra i da ne postoji nedostak saradnje između državne uprave i lokalne samouprave.

Poručuje i da je neophodno uspostaviti registar osoba sa invaliditetom jer, kako je naveo, to je osnovni preduslov za kreiranje strategija i dalji razvoj.

Ombudsman je poručio i da na osobe sa invaliditetom treba gledati kao na resurs.

Ministar finansija Novica Vuković u svom uvodnom izlaganju naveo je da dnevne centre formira lokalna samouprava u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja pa tako nijesu direktni korisnici budžeta.

"U skladu sa aktima Ministarstva rada iz opredijeljenih sredstava ministarstvo participira sa 250 eura mjesečno po korisniku. Prema podacima Direktorata za budžet za 2024. godinu sredstva su planirana u okviru aktivnosti regulisanja prava iz socijalne, boračke i invalidske zaštite u iznosi od 8,34 miliona eura. Od toga je na transfer opštinama namijenjeno za razvoj socijalnih usluga 1,62 miliona eura, dok je za izdržavanje
štićenika u domovima planiran iznos od 6,73 miliona eura", kazao je Vuković.

On je dodao i da sredstva nijesu namijenjena samo za dnevne centre već i za smještaj, domove starih i slično.

"Planirano je povećanje troškova u iznosu od 200 hiljada eura na godišnjem nivou u cilju ispunjavanja preporuka zaštite ljudskih prava i sloboda i DRI...Planom je povećno učešće Ministarstva rada i socijalnog staranja u pokriću troškova smještaja korisnika u ustanovama socijalne zaštite za smještaj odraslog i starog lica koji nijesu u mogućnosti da samostalno plaćaju usluge", kazao je Vuković.

Ministar zdravlja Vojislav Šimun iznio je podatke Analize stanja i naveo da ona pokazuje da od ukupne populacije stanovika u Crnoj Gori živi 37.173 djece mlađe od 5 godina što je oko 6%, godišnje se rađa oko 7.200 djece a mortalitet djece do 5 godina starosti je 2,3 na 1000 rođenih.

"Neke od najvećih prijetnji ranom razvoju djeteta su smrtnost majki, niska težina na porođaju, maloljetničke trudnoće, prijevremeni porođaji i neadekvatni nadzor nad djecom. Prema analizi stanja rane intervencije između 10 i 15 odsto djece do 6 godina treba usluge rane intervencije. To znači da su usluge rane intervencije potrebne za između 3.700 i 5.000 djece. Prema zvaničnim podacima tokom 2022. godine tu uslugu dobije oko 1/3 djece do polovina djece straposti do 6 godina. Razlozi su razičiti a strategijom se pokušaavaju definisati i otkloniti", kazao je Šimun.

Iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava saopštili su da je Vlada usvojila pravilnik o formiranju Direktorata za zaštitu i jednakost lica sa invaliditetom.

Iz Ministarstva rada su kazali da u Crnoj Gori funkcioniše 18 Dnevnih boravaka da je tokom 2023. usluge dnevih centara koristilo 353 djece.

"Ministarstvo rada je u 2023. za finansiranje usluga socijalne i dječje zaštite opštinama opredijelila 1,5 miliona eura a toliko je opredijeljeno i za tekuću godinu", kazali su.

Dragana Ćetković direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u ministarstvu prosvjete prezentovala je urađeno u prethodnom periodu i kazala da je jedna od važnih obaveza sveobuhvatnije uključivanje svih ranjihov kategorija i lica sa invaliditetom u sistem obrazovanja.

Na dnevnom redu današnje sjednice Odbora bilo je kontrolno saslušanje predsjednika Vlade Crne Gore Milojka Spajića, ministarke rada i socijalnog staranja Naide Nišić, ministarke prosvjete, nauke i inovacija Anđele Jakšić Stojanović, ministra zdravlja Vojislava Šimuna, ministra pravde Andreja Milovića, ministra finansija Novice Vukovića, ministra ljudskih i manjinskih prava Fatmira Đeke, zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniše Bjekovića, v.d. direktorice Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu Ane Kulić Ratković, direktora Instituta za javno zdravlje Dragana Lauševića i generalne sekretarke Zajednice opština Crne Gore Mišele Manojlović.

Od ministara sjednici odbora pisustvovali su ministri Vuković i Šimun.

Tema saslušanja je rad dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније