Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marija Radulović [ TVCG ]

30. 01. 2024. 19:48 >> 19:54

MEĐU NAJUTICAJNIJIM ŽENAMA

Marijeta pomaže mladima da pobijede predrasude i stereotipe o OSI

Osmjeh je njen zaštitni znak, iza koga stoji velika životna snaga. Marijeta Mojašević odnedavno je poznata kao jedna od samo dvije žene sa Balkana na BBC listi 100 najuticajnijih u svijetu. Ipak o ovoj titulu Marijeta govori skromno i duhovito.

"Više bih rekla za sebe da sam inspiratiivna", kaže Marijeta.

I jeste inspirativna. Prije 20 godina Marijetin zivot se promijenio preko noći. Dva moždana udara ostavila su joj trajni invaliditet.

Ipak sve to je nije spriječilo da pomaže mladima da pobijede predrasude i stereotipe upravo o osobama sa invaliditetom.

Osmislila je radionice "Život sa invaliditetom" na kojima osnovcima i srednjoškolcima govori o vlastitom iskustvu.

"Ponekad imaju pogrešne pretpostavke, oni to stigmatiziraju uglavnom a ja upravo ovim predavanjima namjeravam da ih odvratim od toga. Ne kazem da je imati invaliditet isto kao nemati invaliditet ali ne treba ljude koji imaju jednostavno imati predrasude i staviti ih u kutiju posebnu treba da se druže", poručuje ona.

No da bi mijenjali svijet prvo moramo mijenjati sebe. Invaliditet koliko god da je to teško prihvatiti ne znaći i kraj svijeta i vremenom naučite da govorite o tome sa osmjehom, bas kao Marijeta.

"Volim kad predajem njima da kažem kao da je to da se probudite i druga ste osoba a ista ste osoba a druge su mogućnosti vaše u životu", zaključuje ona.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније