Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Nj.E. ambasador Fan Kun

29. 01. 2024. 07:07 >> 07:07

STAV

"Zajednički gradimo temelje mira"

Svijet se nalazi u novom periodu turbulencija i promjena, a globalni mir i razvoj suočeni su sa izazovima bez presedana.

Piše: Fan Kun, ambasador Kine

Kina se zalaže za ravnopravnu i uređenu multipolarizaciju svijeta i ekonomsku globalizaciju koja je na korist svih, te daje kineski odgovor na pitanje „kakav svijet treba da gradimo i kako da gradimo ovaj svijet?“

Zajednička izgradnja ravnopravnog i uređenog multipolarnog svijeta

U današnjem svijetu, velike promjene nezabilježene u jednom vijeku se ubrzavaju, međunarodni pejzaž prolazi kroz duboke tranformacije i prilagođavanja, a multipolarnost je postala osnovni trend. Međunarodna zajednica tek treba da postigne konsenzus o tome kako treba da se razvija multipolarni proces, kako zemlje treba da učestvuju i promovišu ga i kako da izbjegnu dalja previranja i haos. S tim u vezi, Kina se zalaže za zajedničku izgradnju multipolarnog budućeg svijeta zasnovanog na principima „ravnopravnosti“ i „uređenosti“.

Ravnopravnost može izgraditi čvrste temelje. U procesu multipolarizacije, moramo podržavati ravnopravnost svih zemalja, velikih i malih, i suprotstaviti se hegemonizmu i politici moći. Međunarodne poslove treba rješavati kroz konsultacije sa svim državama. Budućnost i sudbinu svijeta treba zajednički da kontrolišu sve države. Svaka država treba da pronađe svoju poziciju i da igra svoju ulogu u globalnom multipolarnom sistemu. Multipolarnost nije multipolarnost nekoliko velikih zemalja, već velika porodica međusobnog poštovanja.

Samo kroz uređenost može se nešto postići. Proces multipolarizacije treba da bude istorijski proces jedinstva, a ne podjela; dijaloga, a ne konfrontacije; saradnje, a ne sukoba; i win-win rezultata, a ne višestrukih gubitaka. Da bismo osigurali da je proces multipolarizacije u cjelini stabilan i konstruktivan, moramo odlučno da čuvamo međunarodni sistem sa Ujedinjenim nacijama u njegovom jezgru, odlučno čuvamo međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu i odlučno branimo pravi multilateralizam.

Evropa je važan stub u multipolarnom svijetu. Kina je oduvijek posmatrala razvoj odnosa sa EU iz strateške i dugoročne perspektive, podržavala je evropsku stratešku nezavisnost i podržavala proces evropskih integracija. Kina podržava pristupanje Crne Gore EU i vjeruje da će odnosi Kine i Crne Gore definitivno postati važan dio same saradnje Kine i EU. Premijer Li Ćijang je početkom ove godine posjetio Evropu i učestvovao na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, što dodatno pokazuje veliki značaj koji Kina pridaje odnosu sa EU. Tokom sastanka sa premijerom Li Ćijangom, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izrazila je da cijeni kontinuirano širenje Kine u otvaranju prema spoljnom svijetu i da je spremna da ojača dijalog i komunikaciju sa Kinom, produbi saradnju u oblastima kao što su klimatske promjene, unaprijedi međuljudsku i kulturnu razmjenu, i promoviše dalji razvoj odnosa EU i Kine. Kina je oduvijek vjerovala da su Kina i Evropa partneri, a ne rivali, te da naša saradnja daleko nadmašuje međusobne razlike. Obostrano korisna saradnja Kine i Evrope daće važan doprinos tranziciji međunarodne zajednice iz haosa u dugoročnu stabilnost i promovisanju ravnopravnog i uređenog multipolarnog svijeta.

Promocija inkluzivne ekonomske globalizacije

Ekonomska globalizacija je u velikoj mjeri unaprijedila svjetski prosperitet i povezanost. Da bi ekonomska globalizacija napredovala stabilno i održivo, moramo istaći dvije glavne teme - „univerzalna korist“ i „inkluzivnost“.

Win-win rezultat kroz univerzalnu korist. Kina vjeruje da samo kada se svi zajedno razvijamo, zaista možemo postići pravi i dobar razvoj. Danas, kada smo mi među vama, a vi među nama, sve zemlje treba da rade zajedno kako bi „kolač“ ekonomske globalizacije bio još veći i kako bi ga pravedno podijelili, kako bi sve zemlje i svi narodi zajednički učestvovali i ubirali plodove ekonomskog i društvenog razvoja, radi postizanja univerzalne koristi, win-win rezultata i zajedničkog prosperiteta.

Jači zamah kroz inkluzivnost. Međunarodna zajednica treba da podrži zemlje u traženju razvojnih puteva koji odgovaraju njihovim sopstvenim nacionalnim uslovima, istovremeno radeći zajedno na promovisanju zajedničkog razvoja čitavog čovječanstva. Moramo se suprotstaviti svim oblicima unilateralizma i protekcionizma i oduprijeti se diskriminatornim i isključivim standardima i pravilima. Svako ponašanje koje remeti lanac proizvodnje i snabdijevanja će izazvati „opstrukciju“ u svjetskom ekonomskom ciklusu. Samo punim poštovanjem objektivnih zakona međunarodne industrijske podjele rada i nepokolebljivim promovisanjem liberalizacije i olakšavanja trgovine i investicija, možemo zaista služiti zajedničkim interesima svih strana. Kina nije samo korisnik ekonomske globalizacije, već i njen važan davalac snaga i doprinosa.

Kineski BDP je u 2023. godini porastao za 5,2% na godišnjem nivou. Tokom proteklih 10 godina, prosječan godišnji doprinos Kine svjetskom ekonomskom rastu premašio je 30%. Istovremeno, Kina će nastaviti da širi svoju skalu uvoza. Do sada je Kina bila druga najveća zemlja uvoznica u svijetu 14 godina za redom, nastavljajući da pruža širok prostor za svjetsku trgovinu i rast investicija. Kina i Crna Gora imaju duboko i tradicionalno prijateljstvo i veliki potencijal za praktičnu saradnju. Obje strane treba da iskoriste prilike koje pruža ekonomska globalizacija, te da aktivno usklađuju svoje razvojne strategije, da iskoriste potencijale za saradnju u različitim oblastima i da time daju veći podsticaj svom razvoju i prosperitetu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније