Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

23. 01. 2024. 09:13 >> 12:16

čestitke nvo sektora

Poštovati temeljne principe novinarske profesije

Pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, kao temeljno ljudsko pravo i osnov demokratije treba da kontinuirano unaprijeđujemo i poštujemo, ali smo isto tako u obavezi da poštujemo temeljne principe naše profesije i etičkih standarda samoregulacije u javnom interesu. To su povodom 23. januara, Dana novinara Crne Gore poručili iz Udruženja lokalnih štampanih medija i Samoregulatornog Savjeta za lokalnu štampu.

Njihova je želja da novinarska profesija uvijek bude slobodna, a odštampana, objavljena i izgovorena riječ  pravovremena, tačna i istinita.

“Podsjećamo da je obaveza države Crne Gore i institucija vezanih za rad medija  da njeguju otvoren i transparentan odnos prema svim medijima, pa i prema lokalnim štampanim, koji su u značajnom mjeri zapostavljeni u odnosu na druge. To bi trebalo da  bude i u interesu javnosti, odnosno svih građana Crne Gore, jer su ti mediji izuzetno značajni za lokalne sredine u kojim egzistiraju, ali istovremeno se podrazumijeva i njihova odgovornost u medijskom izvještavanju, profesionalnim standardima i poštovanju novinarskog kodeksa”, poručuju oni.

Demokratija, kažu, ne znači da možete svašta da radite.

“Sloboda govora nosi odgovornost sa sobom, ali Udruženje lokalnih štampanih medija Crne Gore i Samoregulatorni Savjet za lokalnu štampu, izražava ozbiljnu zabrinutost zbog sve većeg i sve češćeg ugrožavanja medijskih sloboda i slobode izražavanja u našoj zemlji i najoštrije osuđuje sve ove napade i prijetnje i smatra da je krajne vrijeme da se zaustave ove opasne pojave i tendencije u našem društvu”, ističu u saopštenju.

Uputili su apel predstavnicima vlasti, ali i međunarodne zajednice da obrate pažnju na ove zabrinjavajuće i opasne pojave koje mogu dovesti do daljeg urušavanja svih demokratskih tekovina i da adekvatnim reakcijama pomognu u zaustavljanju daljnje regresije našeg društva, kao i ostvarenih prava i sloboda.

“Ukazujemo još jednom na važnost novinarske profesije, objektivnog i profesionalnog izvještavanja, kao snažnog doprinosa izgradnji i očuvanju demokratije, kao bazičnog principa integracija i evropskog sistema vrijednosti, uz podsjećanje da novinari posao mogu obavljati profesionalno samo ako  rade u sigurnom okruženju, bez pritisaka, napada i bilo kog vida cenzure, u uslovima pune ekonomske nezavisnosti i finansijske stabilnosti”, zaključuju u saopštenju.

Predsjednik SOBNORA Crne Gore Radojica Radojević kaže da su značaj i moć medijskih poslenika u demokratskom društvu ogromni.

"Posebno u kriznim momentima, koji su nažalost obilježili veliki dio protekle godine. Novinarkama i novinarima medija u Crnoj Gori se ovom prilikom zahvaljujemo na saradnji, istrajnosti i predanosti da naši gradjani budu informisani o radu i aktivnostima naše organizacije. Naša organizacija koja baštini tekovine naše slavne NOB-e, većina štampanih i elektronskih medija u Crnoj Gori je informisala javnost o našim aktivnostima", naveo je Radojević.

Kaže da je zadatak svih grana vlasti, medija, nevladinog sektora i građana zaštita slobode govora, poštovanje profesionalnih i etičkih standarda, strogo kažnjavanje napada na novinare i stvaranje društvenih okolnosti u kojima će ova profesija biti poštovana i nagrađena u skladu sa svojim značajem.

LGBT Forum progres: Sloboda govora razbija predrasude i stereotipe

LGBT Forum progres čestitao je svim novinarkama i novinarima u Crnoj Gori 23. januar – Dan novinara, uz želju za unaprjeđenjem njihovog položaja u društvu i daljim uspjehom u profesionalnom, objektivnom i uravnoteženom informisanju javnosti.

"Današnji dan je prilika da podsjetimo na izuzetno važan doprinos medija u razvoju demokratije i unaprjeđenju ljudskih prava, gdje su novinarke i novinari, godinama unazad, naši najveći saveznici u zajedničkoj borbi za ljudska prava svih građanki i građana Crne Gore, koji neumorno djeluju u podizanju svijesti javnosti i sveukupnom oblikovanju javnog mnjenja. Pružajući podršku novinarkama i novinarima, vjerujemo da će njihova posvećenost slobodi govora, razbijanju predrasuda i stereotipa i otvaranju prostora za dijalog nastaviti jačanje i osnaživanje temelja slobode i jednakosti u crnogorskom društvu" navode i ovoj NVO.

Dodaju da u cilju kvalitetnog i profesionalnog novinarskog djelovanja, od ključne važnosti je nezavisnost novinarske profesije i stvaranje okoline u kojoj svi predstavnici/e medija mogu slobodno i bezbjedno obavljati svoj posao.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније