Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

23. 01. 2024. 08:35 >> 14:08
2

VEŠOVIĆ I KRAČKOVIĆ

Novinarima važna finansijska stabilnost, ali i bezbjedni uslovi za rad

Crnogorski novinari dočekali su svoj dan ove godine u nešto boljem ambijentu nego ranije. Predsjednik Sindikata medija Crne Gore (SMCG) saopštio je da je došlo je do poboljšanja socio-ekonomskog položaja značajnog broja novinara i medijskih radnika. Urednik Portala RTCG Marko Vešović istakao je važnost finansijske stablnosti, ali i bezbjednosti medijskih radnika.

Iako je evidentiran bolji socio-ekonomski položaj značajnog broja novinara i medijskih radnika, to po mišljenju SMCG još dovoljno jer postoji dio privatnih medija, ali i lokalnih emitera gdje je potrebno povećati zarade, kazao je Kračković u Jutarnjem programu TVCG "Dobro jutro Crne Goro".

"Imali smo  uvođenje novih davanja poput dnevnice za rad nedjeljom, u nekim medijima13. plate... Sve su to stvari koje treba preslikati na većinu medija kako bi govorili o boljem položaju novinara", dodao je on.

Vešović je kazao da je teško motivisati ljude da se bave novinarstvom ako plate nijesu adekvatne. 

"U jednom broju medija prisutna je praksa da zarade kasne, to demotiviše ljude da se bave ovom profesijom. Veliki broj njih je prešao u druge profesije. Osim toga, bezbjednost novinara je ključna. Situacija je sada bolja nego ranije, ali posebno opterećuje što imamo straije slučajeve napada na novinare koji do sada nijesu riješeni  -  ubistvo Duška Jovanovića, napadi na Oliveru Lakić, Tufika Softića, kao i na redakciju 'Vijesti'", istakao je urednik RTCG Portala. 

Na pitanje ima li napretka po pitanju bezbjednosti novinara, Kraković je kazao da je napada manje, ali da je porastao broj onlajn prijetnji. Prošle godine registrovano je 16 slučajeva prijetnji novinarima.

"U nekim slučajevima zabrinjava nereagovanje nadežnih iako se prijetnje ponavljaju. Nije došlo do, ili makar javnost nije upoznata, u vezi napretka u slučaju Duška Jovanovića, a što se tiče slučaja Olivere Lakić, prošle godine je podignuta optužnica, pa ćemo vdijeti da li će biti epiloga", rekao je predsjednik SMCG.

Istakao je da je važno da se pridržavamo kodeksa i etičkih principa.

Na pitanje o samoregulacionom tijelu, Kračković je odgovorio: 

"Nije nužno da imamo jedinstveno samoregulaciono tijelo, ali je važno da većina medija ima neki oblik samoregulacije, kako bi se obezbijedio kvalitet izvještavanja. Po nekim internim informacijama, samo deset odsto medija u Crnoj Gori ima neki oblik samoregulacije. Samo unutrašnom kontrolom rada ćemo poboljšati izvještavanje", poručio je on. 

Vešović je rekao da nije optimista po tom pitanju, te da to tijelo nije nužno.

"Bitno je da imamo svijest i da smo posvećeni poštovanju profesionalnih standarda", istakao je on. 

Kračković je dodao da se borba protiv dezinformacija i govor mržnje moraju ozbiljnije regulisati.

"To je jedno od otvorenih pitanja. Takođe, pitanje je i da li treba da ostane do kraja sadašnji mandat Savjeta Javnog servisa ili će se birati novi nakon usvajanja zakona. Ta pitanja bi trebalo da budu riješena u narednom periodu", ocijenio je predsjednik SMCG.

Vešović se osvrnuo na portale koji objavljuju nepotpisane tekstove i kojima se ne znaju vlasnici, uredništvo...

"U dijelu portala ljudi se vrijeđaju na najbrutalniji način, država mora odlučno da reaguje i ovo je dobra prilika da se to pitanje konačno zatvori - da znamo ko su osnivači, vlasnici i naravno uređivački tim."

Urednik Portala RTCG dodaje da je lako kreirati lažne vijesti u vremenu kada nema kontrole nad platformama gdje se to objavljuje.

"Čini mi se da prostor za dezinfomacije značajno postoji", istakao je Vešović. 

Kračković je najavio projekat SMCG u cilju poboljšanja medijske pismenosti novinara i medijskih radnika. 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније