Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

N.M. / K.G./ M.S./ T.S. / M.M.

19. 01. 2024. 12:19 >> 22:00
2

VELIKI BROJ UČESNIKA

Plivanje za Časni krst u više gradova

Praznik 19. januar, Bogojavljanje obilježen je tradicionalnim plivanjem za Časni krst. Plivanje je u Herceg Novom organizovano na Škveru, na kojem je bilo 50 učesnika. Plivanje je organizovano i u Podgorici na sastavcima rijeka Ribnice i Morače.

Plivanje za Časni krst organizovano je u Podgorici na sastavcima rijeka Ribnice i Morače gdje se okupio veliki broj građana. Pobjednik u plivanju za Časni krst je Bogdan Jovićević iz Dodoša. 

Prisutnima se obratio protojerej Mirčeta Šljivančanin koji im je poručio da danas treba da otvore srca i pokažu da su Božji ljudi.

"U ovaj dan koji danas slavimo, Bog nam je pokazao da brine o nama ali nas je pozvao da i mi otvorimo svoja srca i pokažemo da smo Božiji ljudi", kazao je Šljivančanin.

Poručio je da ovaj dan obnavlja život i daruje spasenje svima koji ga slave.

"Danas se i rijeka Morača i rijeka Ribnica, i sve rijeke i vode preobržaju blagodati Božjoj radi obnovljenja života, ljubavi i jedinstva među ljudima. Ovaj dan obnavlja život, ljubav, slogu i mladosta, zdravlje i daruje spasenje svima koji ga slave", naglasio je Šljivančanin.

Pobjednik u plivanju za Časni krst u Herceg Novom je vaterpolista Nikola Moškov.

 

Plivanju za Časni krst prethodila je sveta liturgija u crkvama na Toploj i Belavisti.

U crkvi Sv. Arhangela Mihaila je nakon liturgije obavljeno veliko osvećenje vode, a potom su uslijdili svečana litija do Škvera, osvećenje mora i zatim plivanje.

Plivanje za Časni krst održano je i u Nikšiću. Pobjednik je Vuk Radmilović. 

Trinaestogodišnji Slobodan Jevrić iz Bijelog Polja, prvi je doplivao do Časnog krsta. On je za TVCG kazao da ide u osmi razred i da prvi put pliva za krst.

Imao je srece da stigne prvi i osjećaj je, kaže, super.

Za krst je danas plivalo oko 40 Bjelopoljaca. 

Tradicionalno plivanje za Časni krst danas je održano i u Beranama. Staniša Vučeljić, 24-godišnji Beranac, prvi je doplivao do časnog krsta, u tradicionalnom plivanju, koje je povodom Bogojavljenja, održano na plaži ispod gradskog mosta.

U ovom tradicionalnom činu učestvovalo je preko 100 mladića, među kojima dvije dame i nekoliko mališana.

Tradicionalno bogajavljensko plivanje u hladnoj, mutnoj i nabujaloj vodi Lima, uz kišu koja je padala, propratio je, kao i godinama unazad, veliki broj naših sugrađana i sugrađanki.

Pobjednik Staniša Vučeljić, prvi put je učestvovao u plivanju za časni krst i uspio da trijumfuje, iako smisao bogojavljenskog plivanja nije u dokazivanju i takmičarskom duhu.

„Prije nekoliko mjeseci sam poželio da učestvujem u ovom tradicionalnom činu, za koji sam se vrlo malo pripremao i mogu reći da sam veoma ponosan na ovaj uspjeh koji mi mnogo znači. Voda je hladna, ali tokom priprema sam se kupao hladnom vodom, tako da mi je vrlo lako pao ulazak u Lim i plivanje, a uz to sam imao ogromnu želju da prvi doplivam do časnog krsta“, kazao je ovaj odvažni i hrabri mladić.

Tradicionalno plivanje za Časni krst održano je i u Ulcinju. Pobjednik je Darko Josipović.


Osamnaestogodišnji Vuk Ražnatović prvi je danas u Baru doplivao do Časnog krsta.

Vuk je plivao sa više od stotinu ljudi. Ovo nije prvi put da Ražnatović pliva za Časni krst, nekoliko godina unazad je učestvovao.

Pomorac Vasilije Zejak, nekadašnji vatrepolista kluba "Kataro", bio je najbrži na plivanju za časni krst koje je danas, na Bogojavljenje po julijanskom kalendaru, održano na Prevlaci kod Tivta. Mešu dječijim takmičarima najbrža je bila Simona Crevar.

"Izuzetno mi je čast da sam učesnik ovog skupa i prezadovoljan sam. Inače, za časni krst plivam od svoje 17. godine. Danas je bilo veoma puno učesnika, što je neobično za jedan ovako mali grad. Nekada sam igrao vaterpolo za VK Kataro iz Kotora a danas sam pomorac i bavim se sportom. Veoma sam ponosan na moj današnji uspjeh na Prevlaci", rekao je Zejak za naš Radio .

U takmičenju je učestvovalo oko 90 vjernika, od čega 30 djece, a krst je u vodu sa barke spustio iguman prevlačkog manastira, arhimandrit Benedikt.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније