Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal RTCG ]

03. 01. 2024. 13:42 >> 14:43
3

VLADIMIR MARTINOVIĆ

Timskim radom do rekordnih prihoda Nacionalnih parkova

Minula godina je za Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore bila godina rekorda. Preko tri miliona eura prihoda, povećan broj posjeta i snažna borba protiv svih oblika nezakonitih aktivnosti u nacionalnim parkovima obilježili su rad ovog preduzeća prošle godine, kaže u razgovoru za portal Javnog servisa direktor Vladimir Martinović. Ovi podaci su, tvrdi, rezultat intezivne posvećenosti, istrajnosti i timskog rada svih kolega.

 

  • Kako ste zadovoljni poslovanjem NPCG u 2023. godini?

Da se moj odgovor na vaše pitanje ne bi svodio na ličnu impresiju pozvao bih se na egzaktne rezultate, tj. statistiku koja, složićemo se, jeste ono što nam daje objektivan uvid u poslovanje jednog preduzeća. Na osnovu tih pokazatelja 2023. godina bila je za Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore godina rekorda. Pored rekordnog broja posjetilaca i prihodi su prevazišli sve planirane i već je u oktobru preduzeće bilježilo prihod od preko tri miliona eura. To je za skoro 120 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Što se tiče posjećenosti u svim parkovima zabilježen je veći broj turista, a najveći broj ljubitelja prirode boravio je u NP Durmitor Naši podaci govore da je u 2023. u parkovima bilo 687 hiljada posjetilaca, što je za oko 45 odsto više u odnosu na 2022.

Smatram da su ovi podaci rezultat intezivne posvećenosti, istrajnosti i timskog rada svih kolega, a za mene kao rukovodioca to postignuće predstavlja dodatni stimulans za dalji rad na unapređivanju aktivnosti našeg preduzeća.

Zato sam siguran da će i naredne godine biti uspješne, a to podrazumijeva jasnu izbalansiranost između ostvarenih posjeta i prihoda, s jedne strane, i onoga što predstavlja naš najvažniji zadatak, a to su zaštita prirode i održivi razvoj.

  • Koliko je novca prihodovalo preduzeće od prodaje ulaznica?

Zaštita prirodnih i kulturnih vrijednosti parkova prioritet je Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore. Samo uz očuvana zaštićena područja možemo očekivati i dobar poslovni rezultat.

Sve aktivnosti koje su intenzivirane prije turističke sezone rezultirale su rekordnim prihodima koji u poslovanju Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore nisu zabilježeni od njegovog osnivanja. Tokom 2023. godine prihod od prodaje ulaznica premašio je 3 miliona eura.

U odnosu na 2022. godinu zabilježena je bolja naplata za skoro 120 odsto, što ukazuje na sve veće interesovanje za posjete nacionalnim parkovima.

  • Šta ste detektovali kao najveći izazov u preduzeću od kad ste preuzeli funkciju?

Od momenta preuzimanja odgovornosti koje sa sobom nosi upravljanje najvrijednijim područjima Crne Gore, intenzivno je rađeno na identifikovanju ključnih pitanja koja su prioritetna za rješavanje.

Prije svega, dočekali su me neusvojeni Planovi upravljanja nacionalnim parkovima, čiji je proces usvajanja u tom momentu trajao već više od tri godine. Ovo pitanje u Upravi JPNPCG smatrali smo hitnim, te se pristupilo pripremi istih kako bi u narednom periodu imali smjernice kada je upravljanje nacionalnim parkovima u pitanju.

Programi su usvojeni u zakonskim rokovima. Moram istaći da su svi zaposleni u toku mog mandata vrijedno radili kako bi rezultati bili pozitivni i premašili sve očekivane prognoze.

Borba protiv svih nezakonitih aktivnosti u prethodnih godinu dana je intenzirivrana, a rezultati sa terena govore da je njihov broj smanjen na minimum. Takođe, učestvovali smo na brojnim sastancima sa ciljem unaprijeđenja poslovanja JPNPCG, bili smo otvoreni za predloge projekata, različitih saradnji, ulaganja u istraživanja, monitoring biodiverziteta, unaprijeđenje i modernizaciju kontrole i zaštite parkova. Sve ove aktivnosti i rezultati dali su nam smjernice šta je prioritet i čemu se moramo posvetiti u narednoj godini.

  • Jeste li zadovoljni odnosom Vlade prema NPCG?

Javno preduzeće za nacionalne parkove tokom 2023. godine, u vezi sa svim značajnim pitanjima od interesa za prirodu, komuniciralo je sa resornim Ministarstvom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Poseban naglasak bio je na usvajanju ključnih dokumenata neophodnih za efikasno upravljanje zaštićenim područjima. Tim povodom imali smo značajnu podršku resornog ministarstva u naporima da se održivo upravlja prirodnim i kulturnim vrijednostima nacionalnih parkova.

Očekujemo da Vlada Crne Gore prepozna potrebe Javnog preduzeća za nacionalne parkove i shvati važnost posla koji obavljamo. Nadamo se da će se u skladu s tim opredijeliti za obezbjeđivanje sredstava koja će nam omogućiti unaprijeđeno upravljanje, zaštitu i valorizaciju.

  • Da li je povećanje plata u preduzeću održivo?

Zarade zaposlenima u Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore dugi niz godina bile su najniže u javnom sektoru, te nisu bile usklađene sa važećim Zakonom o zaradama u javnom sektoru. Jedan od prioriteta mi je bio upravo da zaposlenima omogućimo primanja koja su u skladu sa zakonom, što je posle dugih osam godina i realizovano.

Povećanje zarada, odnosno, njihovo izjednačavanje sa primanjima koje imaju njihove kolege u drugim javnim organima i ustanovama, umnogome je uticalo na kvalitet rada naših zaposlenih. Podsjećamo da se JPNPCG djelimično finansira iz sopstvenih prihoda, uz subvencije države.

  • Koje mjere ste preduzeli u borbi protiv nelegalnih aktivnosti i ekokriminala u nacionalnim parkovima?

Borba protiv svih oblika nezakonitih aktivnosti u nacionalnim parkovima bila je jedno od prioritetnih zadataka tokom 2023. Pored redovnih aktivnosti na terenu koje se odnose na kontrolu i zaštitu prostora od nelegalne gradnje, sječe, korištenja dobara parka, primijetili smo i da upotreba kvadova na područjima parkova utiče na zaštićena područja.

Kako bi se izbjegla devastacija prostora, zagađenje i uništavanje staništa donesena je odluka da se zabrani njihova upotreba na prostorima nacionalnih parkova van kategorisanih puteva.

Takođe, posebno moramo istaći rezultate u borbi protiv krivolova u NP Skadarsko jezero, gdje je zahvaljujući intenzivnim aktivnostima Službe zaštite osjetno smanjen broj nelegalnih aktivnosti. Tokom ove godine imali smo značajan broj akcija koje su rezultirale lišavanjem slobode lica koja su zatečena u krivolovu, dok je u aprilu zaplijenjena rekordna količina sredstava koja su bila namijenjena nezakonitom izlovu ribe.

Službe zaštite su na terenu 24 časa, to je veomat težak, zahtijevan i odgovoran posao. Kako bi ukazali na njihov značaj i važnost nadzornika za same nacionalne parkove, ove godine je prvi put i obilježen Svjetski dan nadzornika koji je bio prilika da se ukaže na izazove sa kojima se naši zaposleni suočavaju, ali i koliko je važan posao čuvanja najvrijednih prostora koje Crna Gora ima.

  • Da li se planiraju nove aktivnosti na suzbijanju krivolova?

Službe zaštite u svim nacionalnim parkovima vrše redovne i vanredne kontrole u cilju spriječavanja nelegalnih aktivnosti. Te dužnosti obavljaju se u skladu s patrolnim nalozima šefova. U cilju povećanja efikasnosti, menadžment nacionalnih parkova radi na unapređenju materijalno-tehničkih sredstava, uključujući nabavku novih uniformi i opreme za potrebe nadzornika.

Početkom tekuće godine unaprijeđena je saradnja sa Upravom policije, Upravom za inspekcijske poslove, kao i NVO aktivistima. Nastavak ove saradnje i zajedničke akcije sa spomenutim institucijama i NVO sektorom imaju potencijal za još bolje rezultate. Takođe, planirano je ojačavanje Službi zaštite kroz nova zapošljavanja nadzornika.

Ukazujemo da su postignuti značajno bolji rezultati u oblasti spriječavanja nelegalnih aktivnosti, posebno u odnosu na prošlu 2022.godinu, o čemu smo više puta informisali crnogorsku javnost.

  • Budući da upravljate i Ulcinjskom solanom, koje su aktivnosti preduzete u tom smislu?

Javno preduzeće za nacionalne parkove od avgusta 2015. upravlja područjem Ulcinjske Solane i moramo istaći da je riječ o veoma kompleksnom poslu koji zahtijeva saradnju i koordinaciju svih relevantih aktera.

Resorno Ministarstvo formiralo je tokom ove godine Radnu grupu koja okuplja različite subjekte, a sve sa ciljem razmatranja i preciziranja aktivnosti koje su usmjerene na održivo upravljanje i zaštitu ovog parka prirode.

Takođe, tokom 2023. kroz saradnju i zajedničke napore nadležnih institucija i NVO sektora došlo je do realizacije sanacionih mjera koje su imale za cilj očuvanje potrebnih ekoloških uslova za opstanak živog svijeta u ovom zaštićenom području. Prethodna godina pokazala nam je da samo zajedničkim naporima svih uključenih strana, možemo imati dobre rezultate i planirati naredne korake u očuvanju ovog važnog prirodnog resursa.

  • Jesu li u planu niže cijene ulaznica za posebne kategorije stanovništva ili građane opština na čijim teritorijama se nalaze NP?

Nacionalni parkovi su predjeli posebnih vrijednosti i prirodnih pojava i kao takvi privlače pažnju ljubitelja prirode, planinarenja, kampovanja, aktivnog odmora, splavarenja i slično. Kada je u pitanju cjenovna politika moramo istaći da su cijene za ulazak u nacionalne parkove Durmitor, Biogradska gora, Lovćen, Prokletije i Skadarsko jezero među najnižim u regionu, dok su u odnosu na Evropu gotovo minimalne.

U želji da približimo prirodu našim građanima Javno preduzeće je kao posebnu povoljnost uvelo godišnje ulaznice po cijeni od 13,50 eura. Ova ulaznica omogućava neograničen broj posjeta svim nacionalnim parkovima tokom cijele kalendarske godine, a poseban akcenat je tu dat upravo našim građanima koji posjećuju parkove više puta tokom godine.

Takođe, podsjećamo da su Odlukom o visini i načinu plaćanja naknada za korišćenje dobara nacionalnih parkova oslobođeni od plaćanja ulaznice u nacionalne parkove: djeca starosti do 15 godina, organizovane grupe studenata Prirodno-matematičkog fakulteta Crne Gore - odsjek biologije i Filozofskog fakulteta - odsjek geografija, istraživači-eksperti, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici Nacionalne turističke organizacije, osobe sa invaliditetom i novinari.

Naknada za ulazak u nacionalne parkove i učešće u edukativnim turama umanjuje se za 50 odsto za organizovane grupe: učenika, studenata, penzionera, sindikalnih organizacija, planinarskih društava. Organizovanom grupom smatra se grupa od najmanje 20 članova.

Za organizovane posjete u režiji turističkih organizacija sa kojima je zaključen ugovor o poslovnoj saradnji, naknada za ulazak u nacionalne parkove umanjuje se za 5 odsto.

Napominjem i da u skladu sa Zakonom o nacionalnim parkovima Crne Gore fizička lica koja žive i posjeduju nepokretnosti u nacionalnom parku, kao i članovi njihove uže porodice, ne plaćaju naknadu za ulaz.

Smatram da smo sa navedenim povoljnostima izašli u susret našim građanima i omogućili da po povoljnijim uslovima borave i odmaraju u prirodnom okruženju parkova.

  • Kakvi su planovi za 2024. godinu?

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore već je u pripremama za narednu turističku sezonu, pa smo našu ponudu koja se zasniva na aktivnom odmoru prezentovali na značajnim sajmovima turizma u Evropi.

Veliko interesovanje za aktivni odmor u parkovima pokazano je od strane posjetilaca na sajmovima turizma u Londonu, Štutgartu i Beču, dok nas već 2024. čekaju novi sajmovi u Njemačkoj.

Planirani su brojni projekti i infrastrukturna ulaganja uz koja ćemo posjetioce bolje informisati o kulturnim i prirodnim draguljima nacionalnih parkova. Tu je nezaobilazna edukacija najmlađih za koju je planiran projekat koji će obuhvatiti veći broj djece različitih uzrasta sa ciljem sveobuhvatne edukacije i podizanja svijesti u najranijem djetinjstvu.

Naš je zadatak da djeca iz naših osnovnih i srednjih škola budu mali zaštitnici prirode i rendžeri. Takođe, planirane su i novi interpretativni obilasci, a naši zaposleni već sada koriste lijepo vrijeme i na terenu su, kako bi naredne godine i sezone sve bilo spremno za ljubitelje prirode i naše posjetioce.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније