Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 01. 2024. 07:09 >> 17:43
Čitaj mi:

MVP

Uvođenje novog sistema putovanja odloženo do 2025. godine

Uvođenje Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS) nekoliko puta je odgađano, a prema informacijama sa sastanka ministara unutrašnjih poslova Evropske unije (EU), održanog u oktobru ove godine, početak operacionalizacije ETIAS-a očekuje se 2025. godine. To je saopšteno Portalu RTCG iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Crne Gore.

"ETIAS (European Travel Information and Authorization System) planiran je kao online sistem koji će omogućiti državljanima zemalja koje nijesu članice EU da putuju u šengenski prostor bez vize, uz prethodnu online registraciju. Najavljen je kao dio napora Evropske unije da poboljša bezbjednost granica i olakša putovanja državljana zemalja koje nijesu članice EU", podsjetili su iz MVP-a.

Na pomenutom sastanku je saopšteno da je EU uspostavila niz informacionih sistema za podršku pravosudnim, policijskim i graničnim vlastima.

Ovi sistemi, kako se navodi, uključuju Eurodac – bazu podataka digitalizovanih otisaka prstiju za upravljanje zahtjevima za azil i Šengenski informacioni sistem (SIS) – sistem za razmjenu informacija za upravljanje spoljnim granicama.

"Drugi alati, kao što je sistem ulaska/izlaska – koji će zamijeniti ručno pečatiranje u pasoš elektronskom registracijom – i ETIAS – i sistem za autorizaciju putovanja na mreži za državljane trećih zemalja bez vize koji putuju u 30 evropskih zemalja – su u procesu raspoređeno. Mapa puta za isporuku nove IT arhitekture predviđa da će sistem za ulazak/izlaz biti spreman za rad u jesen 2024. i da će ETIAS biti spreman za rad od sredine 2025. godine", zaključci su sa sastanka ministara unutrašnjih poslova EU.

Glavna novina ETIAS-a, kako je ranije najavljeno, biće onlajn formular za prijavu uoči putovanja, koji će se podnositi na zvaničnoj ETIAS veb stranici ili mobilnoj aplikaciji, koje će biti pokrenute kada sistem postane operativan.

Mediji su ranije pisali da će naknada za ovu prijavu biti sedam eura za sve podnosioce zahtjeva koji su stariji od 18, a mlađi od 70 godina. Maloljetnici i stariji od 70 godina dobiće ETIAS besplatno.

Procijenjeno je da će proces prijave trajati oko deset minuta, a odobrenje bi trebalo da se dobije u roku od nekoliko minuta od trenutka podnošenja prijave. Dobijeno odobrenje važiće tri godine i u tom periodu broj putovanja u zemlje EU nije ograničen.

Slična praksa već postoji u SAD, Kanadi i Australiji, dok sama ideja o uvođenju ETIAS odobrenja datira još od 2016. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније