Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ K.J. ]

25. 12. 2023. 12:27 >> 18:20
Čitaj mi:

SAVJET RTCG

Bez glasanja o zahtjevu da Drljević bude razriješen

Savjet RTCG neće glasati o inicijativi da predsjednik tog tijela Veselin Drljević bude razriješen. To je odlučeno na današnjoj sjednici većinom glasova.

Inicijativu za razrješenje Drljevića podnijela je Marijana Camović Veličković. Na početku sjednice Savjeta, član tog tijela, Filip Lazović, predložio je da ne razmatraju tačku dnevnog reda koja se odnosi na inicijativu za razrješenje Drljevića. 

Nakon kraće rasprave o tom pitanju, odlučeno je većinom glasova da se o tom pitanju ne glasa.

Drugačijeg mišljenja bili su samo Camović Veličković i Predrag Miranović.

Tokom rasprave, Murić se saglasila sa Lazovićem da o tom pitanju ne treba raspravljati, jer, kako smatra, za to nema osnova.

"Nema utemeljenja da se glasa za smjenu Drljevića i mislim da je treba skloniti", smatra Murić.

Predrag Miranović je rekao da će iskoristiti pravo da o svemu govori, a nijesu mu sporni argumenti koje su kolege iznijele.

"Ali mislim da je dobro o svemu da popričamo. Ako je volja većine da se promijeni naziv tačke i to može, ali mislim da treba da razgovaramo", smatra Miranović.

Camović Veličković je rekla da je u dopisu tražila inicijativu za razrješenje Drljevića i insistira da se o tome raspravlja jer, kako smatra, svi treba da kažu što imaju.

"Meni je važno ako vi želite da on ostane za predsjednik jer će mi biti jasno za koje se vrijednosti vi zalažete", rekla je ona.

Kazala je da je niko ne informiše o sjednicama i da je uskraćena za informacije, što je Drljević negirao, rekavši da se nije interesovala za ono što Savjet radi.

Govoreći o programsko produkcionim planovima, generalni direktor RTCG Boris Raonić rekao je da su kao menadžment morali da se vode važećom legislativom i da su tako i napravili plan.

"Ako budemo imali manje sredstava nego prošle godine, kako je to predviđeno novim Zakonom o RTCG moraćemo da mijenjamo plan i da radimo rebalnas budžeta" naglasio je Raonić.

Marija Tomašević v.d. direktorice Televizije Crne Gore, rekla je da je saglasna sa Raonićem i da je problematično ako se Javnom servisu uskrati novac koji su imali do sad.

"Jasno vam je da se plan naslanja na ustanovljenu programsku šemu. Dobar program ima i dobru šemu i znaju gledaoci šta da očekuju. Ostavićemo prime time emisije, one se isto zovu, ali osluškujemo potrebe gledalaca i ima izmjena - pojačali smo emisije zabavnog programa i vratili smo ih u prime time termin pa je to dobro, ali moraćemo nažalost, ako dođe do skraćenja budžeta, da odustanemo od emisija koje su nove", istakla je Tomašević.

Urađena su tri filma i planira se jedna serija, ali sve zavisi od novca.

"Vodili smo računa da modernizujemo studio i moderna je tehnologija u pitanju i slika je vrlo važna pa smo tu radili iskorake", rekla je Tomašević.

Kazala je da su sve uskladili sa budžetom za koji su mislili da će ga imati.

Milan Knežević direktor Radija Crne Gore kazao je da emituju 120 sati programa te da će imati online kanal na albanskom jeziku.

Imaju 88 zaposlenih, ali, kako kaže brine ga što 29 zaposlenih ima više od 60 godina.

"Znači jedna trećina je starija od 60 godina. Od toga skoro 70 odsto je novinara" naveo je Knežević.

Direktorica online medija Bojana Čađenović, podsjetila je da je medij kojim rukovodi najkompleksniji te da se radi dodatno na sinergiji sa RTV-om.

"Imaćemo novine i to je rubrika "Šest u šest" i to će biti zamišljeno kao presjek šest glavnih vijesti u toku dana. Imaćemo kompilaciju dnevne infromative, a uočili smo da je sportska oblast jako popularna pa ćemo raditi na afirmaciji sporta i tu mislim na reportaže, tekstove i intervjue koje ćemo raditi", kazala je Čađenović.

Rekla je da će biti novina u oblasti praćenja zdravih stilova života.

"Imamo više kolumni i plan je da ih imamo svakodnevno iz različitih oblasti..Društvene mreže radiće više na promocji produkcije RTCG, s tim što ćemo povećati promociju radijskih sadržaja, naročito jer smo to prepoznali kao važno", kazala je Čađenović.

Pomenula je i OTT platformu na kojoj će se distribuirati RTCG produkcija.

"Važno je da ta platforma obuhvata strimove lokalnih javnih emitera i nadam se da će da privuče mlađu populaciju jer nam je to cilj", navela je Čađenović.

Članica Savjeta Milica Špajak pohvalila je tim koji radi na Portalu.

"Moram da pohvalim čitav tim ljudi koji tamo radi, jer je ranije uvijek bilo dosta komentara i kritika na račun Portala i uvijek su bili na meti, a sad primjećujem, jer pratim Portal, da je bogatiji i raznovrsniji, da imaju kolumne koje su raznovrsne, a redakcija društvenih mreža je targetirala mlađu publiku i to je jako važno" precizirala je Špajak.

Naročito je pohvalila opciju koja je nedavno uvedena "čitaj mi", a koja pruža mogućnost čitanja svih tekstova na Portalu Javnog servisa.

Sva tri dokumenta, planovi za Televiziju, Radio i Portal su usvojeni sa šest glasova za, a Camović Veličković nije glasala. 

Sjednici prisustvuju Filip Lazović, Amina Murić, Veselin Drljević, Marijana Camović Veličković, Naod Zorić, Predrag Miranović i Milica Špajak. 

Savjet će o finansijskom planu Javnog servisa za 2024. godinu glasati u petak. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније