Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

15. 12. 2023. 16:11 >> 21:28
Čitaj mi:

ĐEKA - HERASIMENKO

Ukrajinskih državljana u CG deset puta manje

Broj ukrajinskih državljana u Crnoj Gori se od početka godine smanjio deset puta, jer se dosta njih vratilo svojim domovima, kazao je ambasador Ukrajine u Crnoj Gori Nj.E. Oleh Herasimenko.

On je to kazao tokom sastanka sa ministrom ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Fatmirom Đekom.

"Vlada Crne Gore će nastaviti da pruža podršku Ukrajini, jer ona brani evropske vrijednosti, to je nedavno potvdila i EU otvaranjem pregovora o pristupanju, poručeno je sa sastanka.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, Đeka se zahvalio ambasadoru na dosadašnjoj saradnji i mogućnosti da video porukom osudi agresiju Ruske Federaciji, posebno u kontekstu kada svijet obilježava 75 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Ministar je, kako se dodaje, izrazio zabrinutost zbog deportacije djece iz Ukrajine u Rusku Federaciju, što kako je kazao, ne samo da narušava njihovu pripadnost rodnoj zemlji, već predstavlja i nehumano i potpuno neprihvatljivo postupanje.

"Crna Gora će raditi na podršci mirnom rješavanju krize i insistiraće na zaštiti najranjivijih članova društva, prije svega djece", saopštio je Đeka.

Nj.E. Herasimenko zahvalio je ministru ljudskih i manjinskih prava na prijemu i ukupnoj podršci Crne Gore, ali prije svega na ljudskom odnosu prema državljanima Ukrajine koji su našli utočište u Crnoj Gori.

On je izrazio srdačne čestitke povodom nastavka obavljanja funkcije ministra i poželi uspješan rad u novom mandatu.

Ambasador Herasimenko je kazao da se broj ukrajinskih državljana u Crnoj Gori prati nedjeljno iz izvještaja MUP-a, te da se broj od početka godine do danas smanjio za deset puta, jer se dosta njih vratilo svojim domovima.

"Naši se državljani u Crnoj Gori osjećaju sigurno i prihvaćeno i mi Vam se zahvaljujemo na tome", rekao je ambasador Herasimenko.

On je informisao ministra da je broj deportovane djece u Rusku Federaciju prema zvaničnim podacima 19.500, te da je taj broj mnogo veći.

Povodom video poruke koju je ministar uputio kao podršku za djecu Ukrajine koja su nelegalno deportovana, Ambasador Herasimenko je ministru uručio zahvalnicu ambasade Ukrajine.

Na kraju je ministar Đeka dobio maramu na poklon, koja je odštampana sa slikom koju su nacrtala djeca iz jedne škole na zapadu Ukrajine. To su djeca iz ukrajinskih porodica koje su zbog ruske agresije bile primorane da napuste svoje domove na istoku Ukrajine i da postanu privremeno raseljena lica. Na marami se vidi glavna riječ - "MIR".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније