Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.Љ. ; А.Б. [ Portal RTCG ]

07. 12. 2023. 13:38 >> 14:06
4

KANDIDATKINjA ZA VDT-A

Jovanović: U političkim igrama neću učestvovati, o slučaju "Tunel" ne mogu govoriti

Kandidatkinja za vrhovnu državnu tužiteljku (VDT) Maja Jovanović kazala je da će, ukoliko bude izabrana na funkciju nastaviti da radi držeći se najvećih profesionalnih standarda, štiteći javni interes i tražeći pravdu za žrtve i oštećene. 

Ona je na saslušanju pred Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu poručila poslanicima da ne glasaju za nju ukoliko misle da će odluke donositi u skladu sa njihovim očekivanjima ili bilo čijim političkim potrebama.

Jovanović je poručila da ne može govoriti o slučaju "Tunel", jer je proces u toku, odgovarajući tako na pitanje lidera Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića, koji je pitao Jovanović da li smatra da je slučaj "Tunel" pokazao brojne slabosti u crnogorskom pravosuđu. 

"Shvatam zainteresovanost, ali morate me razumjeti da ne mogu davati izjave, jer je predmet u toku", kazala je Jovanović. 

Na konstataciju funkcionera Socijaldemokrata (SD) Nikole Zirojevića da su se mogli čuti navodi da je Jovanović jako uspješno odolijevala pritiscima bivše Vlade i premijera Dritana Abazovića, Jovanović je odgovorila da je Abazović nije doveo na tu funkciju, mada je i ona čula takve navode. 

"Odredio me je Tužilački savjet i tako sam postala v.d. vrhovne tužiteljke. Na mene niko nije vršio pritisak. U političke igre neću ulaziti", dodala je Jovanović. 

Predstavnik TS Nikola Samardžić kazao je da se Savjet najviše rukovodio time što je Jovanović provela radni vijek u tužilaštvu i da poznaje način i kvalitet rada svakog tužioca. 

"Kao vršiteljka dužnosti VDT-a pokazala je da je svojim radnim i ličnim kvalitetima dostojna da vrši tu funkciju", kazao je Samardžić. 

On je naglasio da Crnoj Gori nedostaje preko 50 tužilaca i da se suočavaju sa veliki teškoćama u radu. 

"Smatrali smo da bi Jovanović imala kapacitet da se izbori sa tim", rekao je Samardžić. 

Jovanović je podsjetila da je Vrhovno državno tužilaštvo četiri godine u VD stanju. 

"Ovaj posao preko 20 godina radim trudeći se da doprinesem boljem i pravednijem društvu u kom zločin treba da bude rasvijetnjen, a počinioci kažnjeni", kazala je ona. 

Istakla je da je u svom poslu uvijek postupala držeći se najvećih profesionalnih standarda, štiteći javni interes i tražeći pravdu za žrtve i oštećene. 

"Tim istim principima ću se voditi i ako budem izabrana za VDT-a", kazala je ona. 

Posebno je ponosna na odluku da za specijalnog državnog tužioca predloži Vladimira Novovića. Kazala je da je  veliku pažnju posvetila predmetima napada na novinare.

Takođe je poručila da mandat od dva puta po pola godine nije bio dovoljan da ispuni sve svoje planove. 

"Za vidljivije rezultate potrebno je da izborom, VDT dobije snažan legitimitet i podršku da svoj program i viziju  reforme državno-tužilačke organizacije implementira u petogodišnjem mandatu bez političkih pritisaka i neizvjesnosti", kazala je Jovanović. 

Ona je kazala da ima volju, snagu i mogućnost da nastavi sa reformama VDT i da će to pokazati u koliko bude izabrana. 

"Ali to ne znači da ću odluke donositi u skladu sa vašim očekivanjima ili bilo čijim političkim potrebama. Ukoliko takvog vrhovnog državnog tužioca želite, ja vam kažem, nemojte glasati za mene", kazala je ona. 

Poručila je da nije povukla kandidaturu na predlog ministra pravde jer, kako je rekla, na njeno postupanje nije mogao da utiče niko. 

"Povlačenje za mene bi bilo odstupanje od principa koji su neophodni za VDT-a, a to su profesionalna nepristrasnost i visoki stručni i moralni kvaliteti", kazala je ona.

Poslanik Ervin Ibrahimović je pitao kako bi Jovanović nastavila istrage u procesuiranju ratnih zločina.

„U SDT-u koliko sam sigurna je aktivno sedam predmeta ratnih zločina i tri tužioca rade na njima. Ja smatram da bi trebalo da rade dva tužioca koji bi se isključivo bavili ratnim zločinima. U toku su izmjene ZKP-a i nadam se da će ovaj dom pomoći da se izmjenama otvare veće mogućnosti. Tada ćemo moći da koristimo dokaze iz Haga“, kazala je ona.

Odgovarajući na pitanje poslanika Nikole Zirojevića u vezi sa Skaj prepiskom, kazala je da se objavljivanjem pravi medijski cirkus, ali da to ne utiče na tužioca da donese ispravnu odluku. 

Ona je poslaniku Draženu Petriću kazala da su za manjak kadra u tužilaštvu jedan od "krivaca" niske zarade. 

"Mislim da je to razlog što na konkursima nemamo veći broj tužilaca koji su zainetersovani za rad", odgovorila je Jovanović. 

Tužilački savjet (TS) je 11. maja dostavio predlog da Jovanović bude izabrana za VDT-a. Jovanović je od februara prošle, do februara ove godine, bila vršiteljka dužnosti VDT-a.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније