Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Драгана Лалевић, ТВЦГ

01. 12. 2023. 07:13 >> 07:14

ODUGOVLAČENjE PROCESA

Izmjenama zakona ubrzati suđenja

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici, njenom sinu Milošu i ostalim okrivljenima, ponovo je juče odgođeno. Odugovlačenje suđenja česta je praksa u Crnoj Gori, pa u nevladinom sektoru ukazuju na potrebu izmjene Zakona o krivičnom postupku, ali i preispitivanju rada institucija.

Nedolazak okrivljenih Marka Popovića i Milorada Medenice odložilo je i juče suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici i drugim optuženima. Njihovi branioci dostavili su sudu izvještaje ljekara, u čiju vjerodostojnost sumnja tužilac Vukas Radonjić, zbog čega je tražio pritvor za Milorada Medenicu.

Ovo odlaganje osmo je od početka postupka, dok je glavni pretres održan samo jednom. Razlog za odugovlačenje suđenja protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda i drugih optuženih u Višem sudu vide u prevelikom broju predmeta i okrivljenih, te neusaglašenosti zakona.

Da je regulativa problematična smatraju i u nevladinom sektoru.

“Da se dođe bar do tih prvostepenih presuda. Međutim na to utiče više faktora među kojima i Zakon o krivičnom postupku koji bi možda trebalo mijenjati”, kaže Pavle Ćupić iz Građanske alijanse.

No, za pravično suđenje nije dovoljno samo stvari izmijeniti na papiru.

“Da institucije rade adekvatno svoj posao da bi se obezbijedilo prisustvo svih ljudi, da li postoje zloupotrebe prava koje se učesnicima u tom postupku daju. Takođe, treba voditi računa o alternativnim mjerama, da se ne drže ljudi u pritvoru predugo, za to već postoje presude Ustavnog suda”, kaže Ćupić.

A Vijeće sutkinje Nade Rabrenović i juče je odbilo zahtjev za ukidanje pritvora Milošu Medenici i još trojici pritvorenih što njihovi advokati vide kao presedan zbog nepoštovanja odluka Apelacionog i Ustavnog suda.

“Odbijanjem tog predloga mislim da je poslata poruka da Ustavni sud faktički ne postoji, uz dužno izvinjenje sudijama Ustavnog suda, mada mislim da je i njima to jasno da sudovi njihove odluke apsolutno ne poštuju”, kazao je Stefan Jovanović, advokat Miloša Medenice.

U nevladinom sektoru ukazuju i na problem neodstatka velikih sudnica zbog čega se suđenja odlažu na duži rok, a novo ročište u ovom predmetu zakazano je za 16. januar.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније