Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Radio Kotor ]

06. 11. 2023. 14:49 >> 15:12

USPJEŠNA AKCIJA

Kotorska služba spasila turistu sa brda Vrmac

Služba zaštite i spašavanja (SZS) Kotor minulog vikenda spasila je državljanina Novog Zelanda koji se tokom planinarenja izgubio na brdu Vrmac.

Komandir SZS-a Maksim Mandić kazao je za Radio Kotor da se turista žalio da ne može da nađe put i da ga treba spustiti.

"Uputili smo šest vatrogasaca. Karakteristično za ovu intervenciju jeste da je čovjek, iako smo preko OKC-a tražili da stupe u kontakt sa njim i da traže od njega da se ne pomijera, stalno mijenjao poziciju. To nam je izuzetno otežavalo pronalaženje, pa smo iz tog razloga aktivirali dron sa termovizijskom kamerom. Locirali smo ga i pronašli oko 20 časova. Nalazio se daleko van staze u nepristupačnom dijelu Vrmca“, kazao je Mandić, dodajući da je spasiocima bilo potrebno oko dva sata da osobu spuste do Gornjeg Stoliva.

Podsjeća da su inostrani turisti i tokom ljetnjih mjeseci odlazili u planinarenje bez adekvatne opreme, pri čemu o svojoj namjeri nisu obavještavali vlasnike smještaja.

„Dok se nešto ne uradi sistemski, mislim da je svaka priča o kažnjavanju i naplatama ovakvih intervencija suvišna“, konstatuje Mandić.

Apeluje na izdavaoce privatnog smještaja i hotelijere na području grada da svojim gostima koji namjeravaju da idu na planinarenje ukažu na potrebu korištenja adekvatne opreme i angažovanje stručnog vodiča.

„Da im skrenu pažnju da je odlazak na planinarenje, odnosno na hajking, kako se popularno zove, bez adekvatne opreme nemoguće i da stvara problem, kako lokalnoj Službi zaštite i spašavanja, tako i njima, jer se nerijetko događa da moraju da ostanu cijelu noć“, poručio je Mandić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније