Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.Љ.

24. 10. 2023. 07:00 >> 12:19
3

FINALNI RAZGOVORI

U trci za izradu novog logoa RTCG-a 43 autora

Finalisti konkursa za novi logo Radija i Televizije Crne Gore prezentovali su svoje radove stručnom žiriju koji će konačnu odluku saopštiti danas. Predsjednik žirija Nikola Radonjić kazao je za Portal RTCG da su se na konkurs prijavila 43 autora sa 45 radova. Prijavljeni su kandidati iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske.


Međunarodni javni konkurs za izbor jedinstvenog idejnog i vizuelnog rješenja logo-a nacionalnog javnog emitera RTCG i njegovih organizacionih jedinica raspisan je 28. avgusta, a učesnici su prijave mogli poslati do 6. oktobra. 

Cilj konkursa je modernizacija RTCG-a koja podrazumijeva nov identitet svih servisa unutar kuće.

“LOGO Radio i Televizije Crne Gore (RTCG); Jedinstveno idejno i vizuelno rješenje LOGO-a Prvog programa TVCG, Drugog programa TVCG, Trećeg (Parlamentarnog programa TVCG) i MNE (Satelitskog kanala) TVCG”, saopštio nam je Radonjić.

Sastavni dio novog identiteta podrazumijeva i jedinstveno idejno i vizuelno rješenje LOGO-a Prvog programa RCG i Radija 98, zatim jedinstveno idejno i vizuelno rješenje LOGO-a za MMC (Multimedijalni centar) i OTT  (Over–the–top) platforme RTCG naziva MNE PLAY. 

O pristiglim radovima odlučuje međunarodna strukovna komisija koju čine:  predsjednik komisije, grafički dizajner iz Crne Gore Nikola Bada Radonjić, kao i članovi - grafički dizajner Slavimir Stojanović Futro (SRB), filmska producentkinja Jelena Mišeljić (CG), grafički dizajner i ilustrator Mirko Ilić (SAD), grafički dizajner Orsat Franković (HR), glavni producent RTCG Gojko Berkuljan i rukovodilac promocije programa RTCG Jovo Vukčević.

Biografije stručnog dijela komisije:

Nikola Bada Radonjić (1988) grafički dizajner iz Podgorice, kreativni direktor u DAA Montenegro. Osnovne i postdiplomske studije završio je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju dok je trenutno magistrant na Fakultetu dramskih umjetnosti takođe na Cetinju - studijski program Produkcija. U oblastima dizajna, advertajzinga i brendiranja djeluje više od 15 godina, dok brojnim edukativnim i promotivnim platformama dodatno doprinosi regionalnoj kreativnoj sceni i njenim akterima. Dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja poput: Baltics best, German design Award, AdForum, Epica, Brand awards, itd.

Jelena Mišeljić je diplomirala i magistrirala na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje, na studijskom programu Produkcija. Doktorirala je na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum, Članica je mreže EWA. Od 2018. godine, članica je Evropske filmske akademije (EFA).

Orsat Franković rođen je 1971. godine u Dubrovniku gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 1995. godine na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a magistrirao 1997. na Royal College of Art u Londonu. Grafičkim dizajnom profesionalno se bavi još od studentskih dana. Od 2001. kreativno vodi studio Laboratorium kojeg je i suosnivač, a 2012. godine samostalno osniva i od onda vodi studio Flomaster. Dobitnik je mnogobrojnih domaćih i međunarodnih priznanja.

Slavimir Stojanović Futro (1969) beogradski je grafički dizajner, kreativni direktor, ilustrator i vizuelni umetnik, dobitnik preko 300 međunarodnih priznanja i nagrada u domenu dizajna i advertajzinga, kao i nagrade UEPS-a za životno djelo.

Mirko Ilić je renomirani svjetski grafički dizajner. Prvi strip je objavio 1976. godine, a bio je urednik stripa i ilustracija u Studentskom listu i časopisu Polet, Tokom osamdesetih godina XX vijeka radio je za popularne revije i nedeljnike "Start", "Danas", "Vijesnik", "Studio "i druge. Značajne dizajnerske radove ostvario je u vrijeme Novog talasa, ilustrujući omote popularnih muzičkih albuma poput "Prljavog kazališta", "Bijelog dugmeta"... Dizajnirao je brojne filmske plakate i postere među kojima je najpoznatiji za film "Ko to tamo peva" 1980. godine, a u Sjedinjenim Američkim Državama je, između ostalih, sarađivao s Njujork tajmsom (New York Times) i Tajmom (Time), gdje je radio kao umjetnički direktor.Od 1995. u središtu Menhetna otvara svoj vlastiti dizajnerski studio "Mirko Ilić Corp." u okviru koga djeluje i danas.. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Djela su mu zastupljena u zbirkama prestižnih svjetskih muzeja. Živi i radi u Njujorku.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније