Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

26. 09. 2023. 17:22 >> 17:22

KAMPANjA "ŽIVJELA"

Premijerom filma "Sine!" obilježen Dan kćerki

Premijernim prikazivanjem kratkometražnog animiranog filma "Sine!", u produkciji studija Košnica, sinoć je u Centru kulturnih zbivanja Ribnica, svečano obilježen Dan kćerki. Predstavljena je misija kampanje "Živjela", koja je, kako kažu organizatori, poziv na buđenje cijelog društva i demontiranje stereotipa patrijarhata i kulta sina, te shvatanje važnosi i veličine kćerke.

Inicijatorka kampanje "Živjela", direktorica NVO Dobar život i koautorka filma "Sine!" Nina Đukanović, ukazala je na jezive posljedice omasovljenih polno selektivnih abortusa koji demografski vještački remete crnogorsku naciju (izraženo hiljadama nedostajućih žena reproduktivne dobi), te dodatno usložnjavaju žensku patnju.

"Crna Gora je nečasni evropski šampion po broju polno selektivnih abortusa. I zato smo danas ovdje, baš na Dan kćerki, da pričamo o ovom jezivom problemu. I da slavimo kćerke, iskonsko nacionalno blago Crne Gore. Film 'Sine!' je svojevrsni dokumentarac i sve izrečeno u filmu dio je našeg živog leksičkog nasljeđa ili bolje rečeno leksičkog nasilja", navela je Đukanović.

Film je nastao uz podršku Filmskog centra Crne Gore, i uz posebnu zahvalnost farmaceutskoj kompaniji Farmagra i kompaniji Plantaže 13 jul.

Goran Ivanović, koji je na ovom projektu obavljao posao koji inače potpisuje čitav tim profesionalaca kazao je da "začetak kampanje "Živjela", i čitavog ovog pokreta, zapravo leži u filmu "Sine!", a koji je nastao po uzoru na istoimenu slikovnicu koju je studio Košnica kreirao povodom izložbe "Pjevaj Maro", slikarke Milene Jovićević.

Đukanović je na osnovu slikovnice napisala scenario za kratki film koji je podržao Filmski centar i nekih godinu dana kasnije nastao je film koji je premijerno prikazan na prestižnom filmskom festivalu u Krakovu, koji je ujedno i kvalifikacioni za Oskara.

"Što je za nas reditelje debitante bilo više nego šokantno, jer je film izabran da bude dio takmičarskog programa između nekoliko hiljada kandidata. Naš film je u Poljskoj propraćen ovacijama, ocijenjen kao duboko uznemirujući i potresan. Film je zatim prikazan i u programu Svjetske panorame na jednom od najznačajnijih svjetskih festivala animacije, na zagrebačkom Animafestu, kao i u Rumuniji, gdje smo dobili i počasno priznanje", ističe Ivanović.

Nikola Dobričanin je u ime CKZ Ribnica, domaćina ovog događaja, kazao da je velika stvar da se svi uključimo, jer ova aktuelnost nadilazi ostale.

"Bitan je život, bitne su kćerke, bitno je okruženje u kojem postaju žene i društvo u kojem žive svoj život, a sve ovo ukupno smo mi", kazao je Dobričanin.

On je pozvao prisutne da se uključe i da zajedno budu lideri u nekim drugim sjajnim disciplinama, i zaustavljanju prenatalnog pomora djevojčica.

Kampanja "Živjela" započeta je neformalnom podrškom savjesnih građana na društvenim mrežama - roditelja kćerki i pozivom "POKAŽIMO KOLIKO SE VOLI KĆERKA", a nastaviće se opsežnom nacionalnom kampanjom u cilju sveukupnog podizanja svjesnosti o ovom problemu. Kao i konkretnim predlozima za strateško suzbijanje ove pojave o čemu će NVO Dobar život u hodu obavještavati javnost.

U narednim danima crnogorska publika može očekivati televizijsko prikazivanje filma "Sine!", te reizdanje istoimene slikovnice.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније