Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 09. 2023. 09:13 >> 09:13

VEŠOVIĆ

"Novinarima nije lako, za istraživanja potrebni vrijeme i sredstva"

Istraživačko novinarstvo u Crnoj Gori je još uvijek u početnoj fazi, ali se nadamo da će u narednom periodu uz razumijevanje države i posticanja cjelokupnog društva doći do napretka, kazao je u Jutarnjem porgramu TVCG urednik Portala RTCG Marko Vešović. Istakao je da su lični kontakti presudni kada je u pitanju dolaženje do nekih osjetljivih informacija, te da je za svaku priču potrebno vrijeme.

"Juče u Podgorici je organizovana dodjela nagrada za istraživačko novinarstvo. Ja sam imao sreće da budem jedan od onih koji je dobio nagradu. Radi se o seriji tekstova vezano za ilegalno klađenje na internetu i to je jedna prilično nova tema, koja je okupirala crnogorsku javnost možda manje nego neke druge", kazao je Vešović.

Istakao je da obzirom na to da su u pitanju teme koje se povezuju sa rođacima nekih moćnika u Crnoj Gori, to je zaista nešto što je izazovno i atraktivno za svakog novinara.

"Koliko je lako doći do informacija to je već prilično široko pitanje i tu bi zaista bilo potrebno puno vremena da posvetimo tome koliko su naši otvoreni izvori informisanja ažurni, efikasni i koliko je to od koristi novinara. Ali ono što je najvažnije su ti lični kontakti i mislim da to uvijek presuđuje kada je u pitanju dolaženje do nekih osjetljivih informacija", kazao je Vešović.

Istakao je da je istraživačko novinarstvo u Crnoj Gori još uvijek u početnoj fazi.

"Mi ovdje nemamo neku infrastrukturu kada je u pitanju istraživačko novinarstvo. Nemamo čak možda ni neko uvezivanje sa međunarodnim strukturama koje se tim bave na nekom ozbiljnijem nivou. To je jedan korak više od onoga što mi znamo što je dnevna traka. To je izazov, i nešto što može da otvara neke nove granice i dolazi se do nekih podataka koji nijesu baš dostupni, međutim nije lako", kazao je Vešović.

Naveo je da se na tekstu za koji je dobio nagradu rađeno dvije i po - tri godine.

"To su razlike kada je u pitanju istraživačko novinarstvo i dnevna traka kojom se svi bavimo. Ovdje čovjek mora da se posveti i da potroši puno vremena i za jednu priču, tako da je to zaista vrlo kompleksan zadatak. Ovdje je bio jer se radio o provjeri informacija iz različitih država i mora se potrošiti dosta vremena, a da li mi ima vremena to je pitanje", objasnio je Vešović.

Naveo je da se treba nadati da će u narednom periodu uz neko razumijevanje države i nekog posticanja cjelokupnog društva doći do napretka istraživačkog novinarstva.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније