Друштво

[ М.Л.Б. ]

17. 09. 2023. 07:49   >>  07:48 5

ПРИПРЕМЕ У ЗАВРШНОЈ ФАЗИ

На попису 80 питања, ангажоваће и студенте и незапослене

Припреме за попис становништва и домаћинстава у завршној су фази, а у тај најважнији статистички посао, биће укључено до 4.500 пописивача, инструктора, државних инструктора, контролора и других особа, саопштено је Порталу РТЦГ из Управе за статистику (МОНСТАТ). Како наводе, Упитником за грађане дефинисано је 38 питања, док су упитником за стан и домаћинство обухваћена 42 питања.

Попис ће бити одржан до 1. до 15. новембра ове године, а референтни моменат пописа (датум и вријеме на који се односе подаци) је 31. октобар у 24 сата.

“Очекује се ангажовање од 4.000 до 4.500 учесника пописа. Поред свих расположивих капацитета Управе за статистику, биће ангажована и друга лица за учешће у попису, превасходно студенти и лица са Завода за запошљавање“, саопштено нам је из МОНСТАТ-а.

Како наводе Буџетом Црне Горе обезбијеђено је око 4,9 милиона еура за попис, а од чега је нешто више од 500.000 еура планирано за активности које се односе на ажурирање просторног регистра, за штампање материјала, за набавку компјутерске опреме, спровођење јавне кампање и организовање обука за све учеснике пописа.

Један упитник за пет минута

МОНСТАТ подсјећа да пописни упитници, упитник за лице и упитник за стан и домаћинство, обухватају сва питања која су дефинисана чланоновима 9, 10,11 Закона о попису.

„Упитником за лице дефинисано је 38 питања, док је упитником за стан и домаћинство обухваћено 42 питања. У просјеку, за пописивање једне особе предвиђено вријеме попуњавања упитника за лице је од 3 до 5 минута. На вријеме пописивања може значајно утицати и искуство пописивача, тако да ће првих дана пописа интервју трајати дуже, а временом пописивач стиче искуство и за попуњавање једног упитника му треба мање времена“, наводи МОНСТАТ.

Обуке за пописиваче након 15. октобра

А обуке за оне који ће спроводити Попис организују се по нивоима и то прва обука за државне инструкторе, а затим за инструкторе на нивоу општина, који након тога одржавају обуке за пописиваче.

"Пракса је да се обуке за непосредне извршиоце пописа буде што ближе попису, тако да су исте планиране у другој половини октобра“, појашњавају у МОНСТАТ-у.

Попис је највећи посао који обавља државна администрација, а одржава се сваких десет година. Ипак, претходни попис је одржан 2010. године, а предстојећи је одгађан због короне и избора.

Попис предвиђа три групе питања - о грађанину или грађанки, о домаћинству и о становима, при чему прва група укључује и питања о националности, вјери и језику.

Пописом се добијају подаци о броју и структури становништва, о социјално-економском статусу грађана и домаћинстава, као и бројне друге статистике.

Законом је предвиђено да грађани не морају да се изјасне о националној, односно етничкој припадности, вјери, матерњем језику и језику којим лице уобичајено говори, као и о инвалидитету и врсти инвалидности.

Докле се стигло са припремана за реализацију Пописа?

Управа за статистику сходно Закону о попису становништва, како кажу, спроводи завршне припреме у вези са организацијом пописа.

Кажу да су до сада спроведене све планиране процедуре јавних набавки које се односе на: штампу пописног материјала, набавку ИТ опреме, спровођење јавне кампање, набавку канцеларијског материјала и у току је њихова реализација.

Поред тога усвојени су пописни упитници и обрасци, као и одговорајућа методолошка упутства и достављени су на упознавање Европској комисији, односно Еуростат-у.

„У финалној фази су активности које се тичу ажурирања пописних кругова у оквиру просторног регистра јединица локалних самоуправа“, саопштено нам је из МОНСТАТ-а.

Сопственим капацитетима израђен је, како су саопштили, програм за унос и обраду података.

„Формиране су пописне комисије, на које ће се сходно Закону, пренијети дио организационих надлежности у дијелу организације и реализације одабира и обука учесника пописа, и њихове распоређености на терену“, кажу у Управи за статистику.

Оно што слиједи јесте штампа и дистрибуција цјелокупног пописног и канцеларијског материјала.
Чека их, како наводе у МОНСТАТ-уобука на свим ниовима, почев од обуке за чланове пописих комисија планиране за 19. септембар, затим обуке за државне инструкторе, инструкторе на нивоу општина до обука за пописиваче.

Планирају и промоцију пописа кроз активности јавне кампање којом ће информисати јавност и грађане о циљу и значају пописа као и свим његовим елементима;

МОНСТАТ ће обезбити и простор за потребе уноса и обраде података пописа.

Прелиминарни подаци 30 дана касније

Како и закон предвиђа, из МОНСТАТ-а подсјећају да ће се прелиминарни резултати пописа, по насељима, јединицама локалне самоуправе и за територију Црне Горе о броју становника, домаћинстава и станова и других настањених просторија објавити у року од 30 дана од дана завршетка пописа.

„Статистички подаци се сматрају прелиминарним (подложни су промјенама током статистичке обраде података) све док су предмет редовних ревизија. Коначне резултате Управа за статистику ће објавити према годишњем плану званичне статистике и календару објављивања статистичких података“, поручују из Монстат-а.

Попис се обухвата црногорске држављане који имају пребивалиште или боравиште у Црној Гори без обзира да ли су присутни у мјесту становања или привремено бораве у другом мјесту у Црној Гори или у другој држави.

Пописиваће се и странци који имају одобрен стални или привремени боравак у Црној Гори и странци који имају мјесто боравка.

Казне од 100 до 500 еура

Закон предвиђа и казне од 100 еура до 500 еура за особе које не дају податке и ако на свако питање не дају тачан и потпун одговор. Казну могу добити и они који снимају или фотографишу ток интервјуа или попуњене упитника или ако снимак или фотографију јавно објави или ако не да податке о одсутним члановима домаћинства.

Новчане казне су законом предвиђене и за родитеље, усвојитеље или старатеље који не дају податке о дјеци млађој од 15 година.

За пописиваче, инструкторе и контролоре прописане су казне од 100 до 500 еура и то ако благовремено и на прописан начин не врши послове у вези са пописом, не воде рачуна о тачности уписа података, не чува податке као службену тајну или их злоупотријеби.

 

Пратите нас на

Коментари 5

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније