Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

07. 09. 2023. 15:48 >> 15:52
3

SVJETSKA IZLOŽBA

Đukanović za "EXPO 2030" u Italiji, kritikuje Vladinu podršku Rijadu

Bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kritikovao je odluku Vlade da podrži kandidaturu Saudijske Arabije za domaćina Svjetskog sajma "EXPO 2030" i istakao da bi trebalo da se favorizuje članica NATO-a, susjedna Italija.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku da podrži kandidaturu Saudijske Arabije na Generalnoj skupštini Međunarodnog izložbenog biroa, u novembru, kada će zemlje članice tajnim glasanjem izabrati zemlju domaćina Svjetske izložbe 2030.

Saudijska prijestonica Rijad, italijanski Rim i korejski Busan jedini su kandidati, nakon što su Rusija i Ukrajina povukle svoje kandidature, piše u tekstu Balkan Insight

Đukanović je pozvao vladu da podrži kandidaturu Rima, navodeći istorijske veze i savez dvije zemlje u okviru NATO-a.

"Države EU i države NATO-a imaju apsolutni prioritet u određivanju podrške kandidaturama u međunarodnim forumima", napisao je Đukanović na Tviteru.

Vlada je saopštila da su i Saudijska Arabija i Italija lobirale za podršku Crne Gore tokom susreta sa tadašnjim predsjednikom Đukanovićem i bivšim ministrom inostranih poslova Rankom Krivokapićem.

Premijer Crne Gore, Dritan Abazović, rekao je juče da Crna Gora treba da prati svoje nacionalne interese, navodeći potencijalne saudijske investicije.

"Interes Crne Gore je da oni (Saudijska Arabija) učestvuju u izgradnji obrazovnog objekta i bilo bi racionalno da iskoristimo tu priliku. Oni će milionski podržati Univerzitet Crne Gore, a to su dugoročni projekti!, rekao je Abazović i dodao: "Volio bih da oni [Saudijci] budu više zastupljeni ovdje kroz svoja ulaganja".

Ponuda Saudijske Arabije za Svjetsku izložbu u Rijadu između 1. oktobra 2030. i 31. marta 2031. prijavljena je pod sloganom "Era promjena: Zajedno za dalekosežno sjutra". Ponuda Italije odnosi se na period od 1. maja do 31. oktobra 2030. i pod sloganom je "Ljudi i teritorije: regeneracija, inkluzija i inovacije", navodi Balkan Insight.

Međunarodne izložbe održavaju se svakih pet godina i traju najviše šest mjeseci. Oni se smatraju jednim od najvećih nekomercijalnih globalnih događaja u smislu ekonomskog i kulturnog uticaja, poslije Svjetskog prvenstva u fudbalu i Olimpijskih igara.

Prva takva međunarodna izložba održana je u Londonu 1851. godine, pod nazivom: "Velika izložba industrijskih proizvoda iz zemalja svijeta".

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније