Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Туфик Софтић [ Portal RTCG ]

02. 08. 2023. 07:00 >> 10:25
4

OTIŠLI U BESCJENjE

Osam autobusa prodali za 34.000 eura, a jedan vrijedi više

Stečajna uprava beranske autoprevozne kompanije "Simon vojaž“ prodala je prije nekoliko dana podgoričkoj firmi BLT osam autobusa u voznom stanju za svega 34 hiljade eura, iako vrijednost samo jednog autobusa prelazi tu cijenu.

To je Portalu RTCG kazao dobro obaviješteni sagovornik, koji je dodao da stečajni upravnik Lado Šekularac nije sačekao ni rok za žalbe od osam dana, već su autobusi odmah sjutradan prevezeni u Podgoricu.

“Oglas je objavljen 6. jula. Licitacija je bila 27. jula, a mehaničari firme BLT su već 28. ujutru stigli u Berane, upalili autobuse koji su bili parkirani u krugu autobuske stanice, i u konvoju ih odvezli”, kazao je taj sagovornik.

Prema njegovim riječima, komisijski procijenjena vrijednost tih autobusa je bila preko 170.000 eura.

"Od tih osam autobusa, tri su bila u izuzetnom stanju. Dva su bila turističke klase i korišteni su u međunarodnom prevozu za Luksemburg, dok 'Simon vojaž' nije otišao u stečaj, kada su parkirani. Jedan takav luksuzni autobus brat bratu ne bi dao ispod 40 hiljada eura”, rekao je sagovornik našeg portala.

On je kazao da je bilo zainteresovanih prevoznika iz Berana, i da je trebalo sačekati rok za žalbe.

"Prema mojim saznanjima krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja, odnosno nepoštovanja roka za žalbu, što može ukazivati na dogovoreni posao, već je predata tužilaštvu”, rekao je taj sagovornik.

Šekularac nije odgovarao na pitanja koja mu je Portal RTCG proslijedio. On ni dan ranije nije odgovorio na pitanje da li je upoznat sa informacijom da je raniji vlasnik Mehmed Adrović otuđio mašine iz fabrike za proizvodnju peškira, koja je bila u stečajnoj masi, a o čemu je naš portal juče pisao.

Radnici “Simon vojaža” su ranije zahtijevali i od bivšeg stečajnog upravnika Saše Zejaka, i od sadašnjeg Šekularca, da organizuju posao i da dozvole da makar sa autobusima koji su bili u voznom stanju održavaju neke od lokalnih međugradskih linija. 

Kriza u najvećem autoprevoznom preduzeću na sjeveru države započela je davno, a kulminirala je u maju 2020., kada su radnici stupili u generalni štrajk.

Tada su im vlasnici bili dužni plate i druga potraživanja za pune dvije godine. Vjerovalo se da će uvođenjem stečaja da se prekine haotično stanje na ulicama u pogledu parkiranja autobusa, ali se to nije dogodilo.

Grupa prevoznika je, zbog ranijih potraživanja na osnovu prodatih karata, odbijala da koristi usluge autobuske stanice, a Direkcija za drumski saobraćaj je na njihov zatjev ukinula licencu autobuskoj stanici. 

Beransko autoprevozno preduzeće “Simon vojaž” nastalo je od nekadašnjeg Jugoprevoza, odnosno “Ivangradprevoza”, koji je bilo među najjačima u bivšoj Jugoslaviji.

Poslije zapadanja u krizu 2004. godine uveden je prvi stečaj i preduzeće godinu kasnije prodato mješovitoj firmi “Simon vojaž”. Ta firma je odmah rasprodala kamionski vozni park i samo od toga povratila sva uložena sredstva. Nastavila je da radi sa stotinu radnika, a onda i ona počela da posustaje i ukida linije, kada su prije dvije godine radnici i započeli štrajk.

U međuvremenu je lukseburgški državljanin Simon Bernard podnio krivičnu prijavu protiv svog partnera u Crnoj Gori Mehmeda Adrovića, visokog funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) za zloupotrebu službenog položaja i navodnog falsifikovanja njegovog potpisa.

Ta krivična prijava je završila u specijalnom tužilaštvu, i pokrenut je izviđaj, ali za sada bez epiloga.

Autobuska stanica u Beranama je do zatvaranja bila najprometnija na sjeveru Crne Gore i među najprometnijima u državi. Prodajom autobusa koji su bili u odličnom stanju, i koje je bivši luksemburški vlasnik Bernard uvezao iz te zemlje, zatvorena je priča o mogućnosti ponovnog aktiviranja autoprevoznog preduzeća.

Nestankom “Simon vojaža” trpi ne samo Berane, već čitav sjeveroistok Crne Gore, jer je ova kompanija održavala međugradski linijski prevoz. Građani ovog dijela države sada su prepušteni taksistima, koji imaju najviše koristi od ukidanja međugradskog linijskog prevoza.

Svi pozivi bivših radnika državnim organima da se umiješaju u slučaj “Simon vojaža”, koji je od opšteg, odnosno javnog interesa, do sada nisu imali nikakvog efekta.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније