Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.В. [ rtcg.me ]

29. 07. 2023. 07:01 >> 16:48
1

MANS UPOZORAVA

Veljovićevu imovinu tužilaštvo izviđa osam godina

Nekadašnji direktor policije Veselin Veljović u zgradi "Normal Company", koju je sagradio Žarko Burić, kupio je svojevremeno trosoban stan a prema tvrdnjama MANS-a, njegov vlasnik je postao tako što je platio samo trećinu vrijednosti te nekretnine. Mada je tužilaštvu predočeno sve u vezi sa ovom sumnjivom transakcijom, slučaj nikada nije odmakao od tužilačkog izviđaja, kazali su za Portal RTCG iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora.

Vlada Crne Gore je 2006. godine prodala većinski državni paket akcija UTIP “Crna Gora”, u okviru kojeg su bili kamp i hotel “Zlatica”, kao i hoteli “Ljubović” i “Crna Gora” za 4,76 miliona eura Burićevoj "Normal Company". Uprava policije, tada na čelu sa Veselinom Veljovićem, 2011. godine za potrebe specijalnih jedinica od Burića ponovo je kupila kamp “Zlatica” i to za čak 8,3 miliona eura, navodi MANS. Nakon ove transakcije, ukazuju, Veljović kupuje stan na prestižnoj podgoričkoj lokaciji od Burićeve kompanije. 

Još krajem 2015. godine MANS je pozvao specijalnog državnog tužioca za organizovani kriminal i korupciju da podatke o imovini sada uhapšenog Veselina Veljovića, do kojih je prethodno došao njihov Istraživački centar, uključi u istragu o prodaji kamp-hotela "Zlatica“ kojom je bio obuhvaćen i Veljović. MANS je podnio i krivičnu prijavu protiv Veljovića i Burića zbog sumnje da je u tom poslu oštećen državni budžet radi pribavljanja protivpravne finansijske koristi. 

MANS je krajem te 2015.godine objavio istraživanja koje upućuje na zaključak da porodica Veselina Veljovića nije mogla, iz zvanično prijavljenih prihoda, sebi da priušti nabavku skupocjenog terenca marke BMW X6, vrijednog preko 80.000 eura, kao ni kupovinu trosobnog luksuznog stana od 135 m2 čija se vrijednost na tržištu kretala tada oko 300.000 eura. Još 2011.godine, navode iz MANS-a, utvrđeno je da porodica Veljovića posjeduje luksuzni BMW X6 čiju kupovinu nijesu mogli opravdati prihodima koji su prijavljeni tadašnjoj Komisiji za sprečavanje sukoba interesa. 

A pomenuti stan je, kako su isticali iz MANS-a, kupljen od firme "Normal Company" u vlasništvu Žarka Burića, sa kojim je Veljović u vrijeme kupovine te nekretnine, već imao istoriju poslovnih odnosa.

"U vrijeme kada je Veljović nabavio stan i auto, 2011. godine je potpisan ugovor o kupovini kamp-hotela "Zlatica“ od Žarka Burića za potrebe obuke Specijalne-antiterorističke jedinice (SAJ) Uprave policije. U tom poslu vrijednom 8,3 miliona eura Upravu policije je zastupao njen tadašnji direktor, Veselin Veljović. Ovaj objekat, zajedno sa još dva podgorička hotela, "Crna Gora“ i "Ljubović“, Vlada je Buriću prodala ispod cijene za ukupnu sumu od 4,7 miliona eura, što dovoljno govori koliko je posao prodaje "Zlatice“ između Veljovića i Burića bio štetan po državu", poručili su tada iz MANS-a.

MANS je, kako su kazali, zbog tog posla 2013. godine podnio krivičnu prijavu protiv više lica, uključujući Veljovića i Burića imajući u vidu sumnje da su oštetili državni budžet radi pribavljanja protivpravne finansijske koristi.

U ovjerenom kupoprodajnom ugovoru do kojeg je došao Istraživački centar MANS-a se navodi da je za stan od 135 m2 i garažno mjesto površine 11m2, Veljović platio 107.672 eura, te da je taj iznos u cjelosti isplaćen prije zaključivanja tog ugovora. 

Luksuzan trosoban stan se nalazi u zgradi firme "Normal Company" na raskrsnici bulevara Svetog Petra Cetinjskog i Bulevara Džorža Vašingtona u Podgorici. Zgrada u kojoj je Veljović kupio stan slovi za jednu od ekskluzivnih lokacija u Podgorici kada je u pitanju cijena stambenog i poslovnog prostora. Tih godina, stan istovjetne kvadrature kao Veljovićev nuđen je za oko 300.000 eura, odnosno oko 2.200 eura za kvadratni metar.

Kako su naveli tada iz MANS-a, podaci o porijeklu imovine Veljovića otvaraju prostor za sumnju da je on imao i više nego očigledan finansijski interes da se sa kompanijom Žarka Burića sklopi štetan ugovor.

"MANS je zbog toga kompletnu dokumentaciju do koje došao i analize koje je napravio, dostavio Specijalnom državnom tužiocu za organizovani kriminal i korupciju sa zahtjevom da se i oni uključe u istragu koja se vodi protiv Veljovića i Burića, zbog sumnje da ta imovina može biti proizvod dogovora između njih dvojice koji je rezultira milionskom štetom po državni budžet", objavio je 2015.godine MANS, ali se do danas dalje od tužilačkog izviđaja nije išlo. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније