Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

ртцг.ме

05. 06. 2023. 11:12 >> 12:52

ĐAKOVIĆ ISTAKAO

"U Bijelom Polju sokovi nijesu pronađeni, policija pokrenula postupak"

Po dobijanju prijave o sokovima kojima je rok trajanja istekao prije dvije godine izašli smo na teren, ali u Bijelom Polju nismo zatekli te prehrambene proizvode, kazao je u emisiji "Link" Radija Crne Gore direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković. Istakao je da je tvrdnja osobe kod koje su sokovi pronađeni da ih je uzeo isključivo da bi ih prodao kao sekundarnu sirovinu, te da je policija pokrenula postupak.

"Po dobijanju prijave, naši inspektori su odmah izašli na teren i napravili izviđaj. Ono što smo mi na licu mjesta zatekli, kad smo došli tamo, nije bilo tih prehrambenih proizvoda koji su bili predmet ove prijave, ali je zatečeno da u tom subjektu nisu ispoštovani određeni uslovi vezano za odlaganje otpada čak i onog neprehrambrenog otpada, odnosno ambalaže, pa je izrečena određena kaznena mjera preduzeću vezano za odlaganje otpada, iako taj prekršaj koji smo zatekli nije mogao da ugrozi ničije zdravlje", kazao je Đaković.

Naveo je da su uvidom u dokumentaciju ustanovili da je još 30. decembra 2022. godine ta roba određena za otpis.

"Tvrdnja lica kod kojeg su zatečeni sokovi je da je te sokove uzeo isključivo da bi prodao kao sekundarnu sirovinu tj. prodao ambalažu. U krugu preduzeća nismo zatekli nijedan litar soka, ništa prehrambreno što je nezaštićeno. Od predstavnika iz tog naselja dobili smo informaciju da sa tim preduzećem imaju veoma dobru saradnju, da im oni čak u slučaju praznika često doniraju određene paketiće sa hranom", kazao je Đaković.

Naveo je da ipak sve ono što neko uradi a nije u skladu sa zakonom biće sankcionisan i apelovao na sve građane Crne Gore da kad kupe proizvod, ukoliko ustanove da je istekao rok, obavezno to jave, te da će se ta praksa ispoštovati po svakoj prijavi.

"U ovom slučaju dobili smo tvrdnje da se usključivo radi o sekundarnim sirovinama. Šta se desilo na terenu i šta je stvarna slika ne znam, ali naravno imamo i dokument o otpisu tih sokova i da je Komunalno preduzeće preuzelo određenu količinu tog otpada i da je uništeno u skladu sa zakonom. Policija je pokrenula postupak pa ćemo sačekati njihov izvještaj", kazao je Đaković.

Kada je u pitanju hrana na našem tržištu, Đaković je objasnio da koliko god mjera da se preduzme, rizik se ne može svesti na nulu.

"Pojačali smo kontrole određenih objekata koji do sada nisu bili kontrolisali, na taj način smo podigli na zavidan nivo bezbjednost hrane. Ono što je urađeno je na mnogo većem novou, i sigurno je bolji nešto što je ranije bio i da građani mogu biti mirni što se tiče bezbjednosti hrane na crnogorskom tržištu", kazao je Đaković. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније