Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

03. 06. 2023. 16:45 >> 16:45

REGIONALNI PRAVOSUDNI FORUM

Žene u regionu i dalje najugroženije

Rodno zasnovano nasilje i uznemiravanje, nejednak pristup obrazovanju, diskriminacija na radnom mestu, nezastupljenost na pozicijama odlučivanja i činjenica da žene i dalje posjeduju manje imovine u odnosu na muškarce, problemi su sa kojima se žene suočavaju svakodnevno, poručeno je sa najvećeg regionalnog pravosudnog foruma o rodnoj ravnopravnosti održanom juče u Beogradu.

Ocijenjeno je da zemlje Zapadnog Balkana imaju dobre zakone, ali zbog njihovog nesprovođenja žene su i dalje jedna od najugroženijih kategorija u regionu.

Konferenciju „Rodna ravnopravnost i Zapadni Balkan“ organizovao je AIRE centar, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, a u saradnji sa Povjerenikom za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji i nevladinom organizacijom FemPlatz.

Direktorica AIRE centar Programa za Zapadni Balkan Biljana Braithwaite, navela je da stručnjaci ukazuju da zemlje Zapadnog Balkana imaju jedne od najboljih zakona kada je u pitanju borba protiv diskriminacije i nasilja. Ipak veliki broj slučajeva rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije pokazuje da je Zapadni Balkan još uvijek daleko od primjene postojećih rješenja u praksi, zbog čega su žene i dalje veoma ranjiva kategorija.

“A pored toga one su usvojile sve najvažnije međunarodne standarde za zaštitu prava žena, međutim, njihovo nesprovođenje dovelo nas je do toga da su žene i dalje jedna od najugroženijih kategorija stanovništva. Svjedočimo kršenjima njihovih prava, vidljivih u velikom broju slučajeva rodno zasnovanog nasilja i ubistava u regionu. Podaci govore da su žene najčešće najnesigurnije u svojim domovima, a nasilnici su u većini slučajeva oni koji su im najbliži, odnosno članovi njihove porodice ili njihovi partneri. Pored toga, svaka nova kriza, poput globalne pandemije COVID-19, dovodi do nove erupcije nasilja“, kazala je Braithwaite.

Predsjednica Evropskog suda za ljudska prava na otvaranju Foruma Siofra O'Leary, ocijenila je da napredak ne zavisi samo od zakona – iako je zakon snažan alat.

“Već i od onih koji se zalažu za promjene i koji nastoje da unaprijede tradicije, stavove i navike dok razvijaju i primjenjuju zakone”, kazala je O'Leary.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji, Brankica Janković istakla je da je zabrinjavajući broj ubistava i rodno zasnovanog nasilja nad ženama u cijelom regionu.

“Povjerenik za zaštitu ravnopravnosti kontinuirano ukazuje na vezu između rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije kao posledice nejednakih odnosa moći između muškaraca i žena”, kazala je Janković.

Jedna od glavnih tema ovogodišnjeg Foruma je efikasan pravosudni odgovor na femicid i druge slučajeve rodno zasnovanog nasilja u regionu, a sudije/kinje i drugi stručnjaci/kinje razgovarat će o najboljim praksama u vezi sa istragom, procesuiranjem i kažnjavanjem ovih dijela. Pored toga, u okviru Foruma bit će predstavljen i Regionalni izvještaj o odgovoru pravosuđa na femicid u zemljama Zapadnog Balkana.

Direktorica programa nevladine organizacije FemPlatz i autorica ovog izvještajma Kosana Beker, navodi da je femicid, rodno zasnovano ubistvo žene, fenomen koji je prisutan i veoma rasprostranjen u svim državama, a o ovom najtežem obliku nasilja prema ženama nedovoljno se govori, posebno u pravosudnim krugovima.

“Istraživanja sudske prakse u svim zemljama regiona o pravosudnom odgovoru na femicid, pored određenih razlika i specifičnosti za svaku državu, pokazala su mnoge sličnosti, zbog čega je ovaj Forum prilika da se sa sudijama i sutkinjama iz svih država prodiskutuje o preporukama datim u izveštaju, uključujući čitav postupak, od pravilne kvalifikacije krivičnog dela pa sve do presuđenja i kažnjavanja”, kazala je ona.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније