Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

02. 06. 2023. 11:00 >> 09:09

ZVANIČNO UPUĆENO

Disciplinski tužilac zatražio razrješenje Lepe Medenice

Disciplinski tužilac podnio je predlog da rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica bude razriješena.  Prema saznanjima Portala RTCG, mada je takav predlog disciplinskog tužioca podnijet, o tome na današnjoj sjednici Tužilačkog savjeta neće biti riječi. Kako smo saznali, u toku je sjednica Savjeta ali razrješenje Medenice ipak nije na dnevnom redu.

"O predlogu disciplinskog tužioca uskoro će biti održana posebna sjednica", saopštio je naš izvor.

Predlog za razrješenje Medenice Tužilačkom savjetu uputio je ranije ministar pravde Marko Kovač.

Na to se odlučio kada su iznijete optužbe na račun Medenice da je vršila neprimjeren uticaj na tadašnje kolege iz Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici Vukasa Radonjića i Nikolu Boričića u predmetu poznatom kao "Belivuk - Miljković".

U aprilu je Kovač uputio Tužilačkom savjetu predlog za razrješenje Lepe Medenice. 

Iz Ministarstva pravde je tada saopšteno da je nakon uvida u službenu zabilješku koju je sačinio državni tužilac Vukas Radonjić "utvrđeno da postoji sumnja da je Lepa Medenica, rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, izvršila neprimjeren uticaj na njega kao postupajućeg tužioca u predmetu formiranom povodom ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru bezbjednosno interesantnim licima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću”.

Kako navode, postupanje Medenice predstavlja neprimjeren odnos prema zaposlenom u državnom tužilaštvu koji predstavlja osnov za razrješenje rukovodioca državnog tužilaštva, shodno čl. 125 st.1 tač.3 Zakona o Državnom tužilaštvu i predstavlja neuobičajenu praksu u postupanju tužilačke uprave, posebno imajući u vidu važnost samog predmeta.

“Sve ovo navodi na sumnju u postojanje i druge vrste odgovornosti rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, što je moglo uticati na konačan ishod samog postupka pred nadležnim tužilaštvom a čime se dodatno urušava ugled pravosudnih institucija, odnosno Državnog tužilaštva, kao i povjerenje građana u rad istog”, kažu u Ministarstvu pravde.

Radonjić je na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu saopštio da ga je Medenica zvala da pusti uhapšene policajce u slučaju Belivuk i Miljković, a da je tadašnji v. d. VDT-a Dražen Burić tražio da predmet preda SDT-u.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније