Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M.

30. 05. 2023. 08:27 >> 11:37
5

DRAGOSLAV ŠĆEKIĆ

"Zahtjevi Sindikata doktora neutemeljeni, plate najviše u regionu"

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazao je u Jutarnjem programu "Dobro jutro Crna Goro" da su zahtjevi Sindikata izabranih doktora Crne Gore neutemeljeni, i da je netačna informacija da dolazi do smanjenja plata u zdravstvenom sistemu, te da crnogorski ljekari imaju najviše plate u regionu.

"Smatram da je ponašanje ljekara nekako previše dramatično. U ovom momentu naše plate su najviše u regionu a i šire. U ovom momentu prosječna plata izabranih ljekara iznosi 1615 eura, prosječna za specijaliste 2065 eura, subspecijaliste 2538 eura. Da, to su njihove plate, oni su ih zaradili i ja sam saglasn da svako treba da se bori za svoja prava. Ali moramo biti realni. Ali siguran sam da većina izabranih ljekara nije u ovom protestu jer su sigurno zadovoljni svojim platama", smatra Šćekić.

Prema njegovim riječima, druge institucije treba da se bave pojavom koja je bila aktuelna ranije, kada su kako tvrdi "pojedini mogli da pišu plate koliko žele".

Šćekić se pita kako je moguće da je došlo do smanjenja plata u odnosu na prethodni period ako je početna plata za ljekara opšte prakse oko 1200 eura.

"Kako to može da bude manje u osnosu na prethodni period. Ovo je potpuna dezinformacija. Volio bih da se više radi na empatiji prema pacijentima i građanima. Plate su najviše u regionu", saopštio je Šćekić i kazao da su klinike i ordinacije iz dana u dan opremljenije.

Bez obzira na zahtjeve ljekara, proces rada ne smije stane, kaže Šćekić.

"Pacijent mora da bude na prvom mjestu. A svako ko želi može da izlazi sa svojim zahtjevima. Ali da li je to opravdano to je drugo. Mi smo postigli dogovore sa reprezentativniom sindikatima, i oni treba da se dogovore u okviru svog esnafa. Malo je što su najviše plate u regionu. Moramo da budemo u jednom realnom svijetu i odnosu da ne bi na ovakav način slali pogrešnu sliku prema našim građanima, koji ne rade, nezaposleni su, i ne možemo zbog pojedinačnioh interesa građana da navlačimo nezadovoljstvo građana prema zdravstvenom sistemu koji je u usponu", saopštio je Šćekić.

Tvrdi da u crnogorskom zdravstvenom sistemu ne dolazi do masovnog odliva kadra.

"Već imamo i zahtjeve iz regiona da njihovi ljekari postanu dio našeg zdravstvenog sistema", kazao je Šćekić.

Kada je riječ o ograničenju dopunskog rada, Šćekić je rekao da moramo voditi računa o pacijentima i listama čekanja.

"Mi smo našli kompromis da ljekar može raditi u jednoj privatnoj ustanovi, ali pod uslovom da se završe sve obaveze u javnom zdravstvenom sisitemu. Smatram da smo stvorili uslove da će novim Zakonom o zdravstveno sistemu ljekari moći da ostvaruju dopunski rad u javnom zdravstvu", naveo je Šćekić.

Ocijenio je da je situacija u zdravstvenim sistemu bolja od kad je on na čelu resora zdravstva.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније