Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Дарко Булатовић [ TVCG ]

20. 05. 2023. 08:01   >>  08:02 1

MANOJLOVIĆ ZA TVCG

"Na prihode od solarnih panela sa nikšićke Željezare još će se čekati"

Na krovu nikšićke Željezare instalirana je prva solarna elektrana snage 1,6 MW, ali će se sa isporukom prvih kilovata u sistem čekati još neko vrijeme. Uporedo je u pogonima počela i proozvodnja potkonstrukcija za elektranu koja će se graditi u krugu fabrike.

Solarni paneli postavljeni, elektrana snage 1,6 MW spremna, ali ne proizvodi struju. Priključenje na mrežu je proces koji će potrajati, objašnjavaju u menadžmentu nikšićke Željezare pa će se na prve prihode od prodaje struje čekati još.

"To će malo da traje, taj dio, tu je i CEDIS, tu je i mreža. Trebaće nekoliko mjeseci da i trafostanice opremimo i to je novi momenat jer moramo trafostanicu za svaku elektranu da priključimo", kazao je direktor EPCG Željezare Nikšić Đorđe Manojlović.

Ali plan je jasan. Godišnji prihod od oko dva miliona eura samo od prodaje struje.

"Radi se 6 MW na zemlji i još 1,7 na krovu tako da je paln da ove godine završimo 10 Mw i mislim da ćemo uspjeti u tome", ističe Manojlović. 

U međuvremenu u radionicama se spremaju prve konstrukcije za elektranu koja će se graditi u krugu fabrike. Radnici vejruju da im to neće biti jedini posao.

"U hali pored imamo i mašinsku obradu, to jest, možemo da radimo sve remonte i za HE Pivu i Perućicu i TE Pljevlja, svu mašinsku opremu i rezane djelove tako da se iskrno nadamo da je ovo tek početak rada ovdje", navodi predsjednik Sindikata EPCG Željezare Nikšić Ivan Vujović. 

"Krucijalna su tri projekta koja će značiti održivost Željezare: Solarne elektrane, prizvodnja armaturnih mreža i sendvič panela", navodi Manojlović. 

Uprava pregovara sa investitorima iz inostranstava i o mogućnosti pokretanja proizvodnje čelika, u međuvremenu nekoliko hala dali su u zakup i privrednicima iz Nikšića.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније