Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б. [ Mina ]

18. 05. 2023. 11:30 >> 11:30
1

PUBLIKACIJA GA

Ograničen napredak u ispunjavanju mjerila iz poglavlja 23 i 24

Crna Gora od otvaranja pristupnih pregovora u poglavljima 23 i 24 ostala je prvenstveno na konstantnoj putanji, uz ograničen napredak u sprovođenju privremenih mjerila za oba poglavlja, ocijenjeno je u publikaciji koju je u sklopu Dana nezavinosti objavila Građanska alijansa (GA).

U publikaciji GA "10 godina od otvaranja poglavlja 23 i 24. Napredujemo ili stojimo u mjestu", navodi se da je s obzirom na ograničen napredak, Evropska komisija (EK) primijetila da je Crna Gora i dalje umjereno spremna za primjenu pravne tekovine Evropske unije (EU) u odnosu na poglavlja 23 i 24.

Ocijenjeno je da u pravosuđu reforme stagniraju, posebno kada je riječ o posljednjem imenovanju sudija Ustavnog suda, čiji se proces oslanja na većinu glasova u Parlamentu.

Ističe se da je ovaj proces imenovanja sam po sebi problematičan, jer je političke prirode i kao takav može ometati nezavisnost, nepristrasnost i integritet pravosuđa.

"Osim toga, ostaje zabrinutost u pogledu učinkovitosti institucija i jačanja sudskih i tužilačkih savjeta", kaže se u Publikaciji.

Navodi se da je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije godinama integralno pitanje Crne Gore.

U Publikaciji piše da ograničeni napredak u ovoj oblasti pokazuje da je potrebno pojačati napore kako bi se preporuke Komisije ispunile u cjelosti.

"Unutar ove oblasti, Komisija je pozdravila napredak u radu Agencije za borbu protiv korupcije, ali je istakla potrebu da se povećaju njeni kapaciteti i osigura nepristranost i integritet u budućnosti", ukazuje se u Publikaciji.

Ističe se da je u borbi protiv organizovanog kriminala, iako je postignut određeni napredak, potrebno pojačati napore, a preporuke EK iz prethodne godine i dalje važe.

Ocjenjuje se da je u slobodi izražavanja, a posebno slobodi medija postignut ograničen napredak u pogledu usvajanja preporuka EK.

"Iako je došlo do poboljšanja pravnog okvira u vezi sa zaštitom novinara i medijskih radnika, sudsko praćenje posebno važnih slučajeva prilično je neučinkovito i potrebno ga je pravilno riješiti", kaže se u Publikaciji.

Ističe se da Crna Gora mora pojačati napore u uspostavljanju čvrstog pravnog sistema za punu zaštitu novinara i radnika u medijskoj industriji, koji je usklađen sa pravnim okvirom i medijskom politikom pravne tekovine EU.

Navodi se da su Romi i Egipćana, osobe sa invaliditetom i LGBTQ zajednica, posebno osjetljivi na govor mržnje, diskriminaciju i zločine iz mržnje.

"Povećan broj ubistava žena, nasilja nad djecom i rodno zasnovanog nasilja pitanja su od velike zabrinutosti kojima se treba pozabaviti u narednom periodu", upozorava se u Publikaciji.

Preporučuje se da je potrebno osigurati uspostavljanje neophodnih uslova za imenovanje na ključne pravosudne funkcije na temelju zasluga, što uključuje članove Sudskog savjeta, Vrhovnog državnog tužilaštva, predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore i sudije Ustavnog suda.

Preporučuje se da treba ispitati postojeći pravni okvir i ojačati kapacitete institucija u cilju efikasne prevencije i borbe protiv korupcije.

"Osim toga, usredsrediti se na poboljšanje finansijskih istraga, zaplijenu i oduzimanja imovine, u skladu s međunarodnim standardima, pravnom tekovinom EU i najboljom evropskom praksom", navodi se u Publikaciju.

Ističe se da je potrebno unaprijediti praćenje slučajeva korupcije na visokom nivou i primjenjivati efikasne sankcije kako bi se osigurala transparentnija, vjerodostojnija i dosljednija politika sankcioniranja i krivičnog pravosuđa.

Navodi se da bi trebalo preduzeti konkretne mjere za poboljšanje korištenja sporazuma o priznanju krivice u izuzetnim slučajevima održati poboljšanje učinkovitosti kriminalističke istrage stvaranjem kompatibilnog sistema s jedinstvenom funkcijom pretraživanja i širenjem radne snage istražitelja i stručnjaka u kritičnim oblastima.

Ističe se da je potrebno poboljšati učinkovitu zaštitu novinara i drugog medijskog osoblja osiguravanjem sveobuhvatnog i učinkovitog sudskog procesuiranja prijetnji i napada, uključujući neriješene slučajeve iz prošlosti.

Preporučuje se da se u vrhu prioriteta 44. Vlade Crne Gore moraju naći evropske integracije.

"Odmah po izboru nove Vlade, odrediti pregovarčku strukturu, imenovati glavnog pregovarača i intezivirati rad svih radnih tijela u pregovaračkoj strukturi i redovno izvještavati građane o postignutim rezultatima", navodi se u Publikaciji.

Ističe se da do kraja naredne godine treba odrediti rok za zatvaranje svih poglavlja.

Navodi se da Skupština Crne Gore koja bude konstituisana nakon vanrednih Parlamentarnih izbora, mora uzeti aktivniju ulogu u procesu EU integracija u skladu sa svojim nadležnostima i maksimalno iskoristiti svoju kontrolnom funkciju.

"Poslanicima državni interesi moraju biti na prvom mjestu i ne smije izostati iskreni dijalog među njima kako bi se postigao dogovor oko svih otvorenih pitanja, kao što su između ostaloga izbor kredibilnih i stručnih ljudi na najvišim funkcijama u pravosuđu", navodi se u Publikaciji. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније