Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dejan Kandić, TVCG ]

17. 05. 2023. 06:51 >> 06:51

IZMJENE ZAKONA O ŠUMAMA

Lokalne uprave strahuju od gubitka prihoda od koncesija, zaposleni za radna mjesta

Nacrt izmjena i dopuna Zakona o šumama koji je na javnoj raspravi izazvao je veliko interesovanje Pljevljaka. Država kroz izmjene planira osnivanje sopstvenog preduzeća koje bi ubuduće gazdavalo šumama smatrajući da bi se time, između ostalog, uveo red na tržištu drveta i drvnih prerađevina. S druge strane, lokalne uprave strahuju od gubitka prihoda od koncesija, drvoprerađivači od nedostatka sirovine, a zaposleni za svoja radna mjesta.

Nesvakidašnji početak, završetak na prečas i strah radnika, drvoprerađivača i opštine od predloženih izmjena i dopuna Zakona o šumama obilježili su javnu raspravu u Pljevljima.

"Jednostavno nije bila definisana nadležnost ko treba da obezbijedi salu i potrudi se za organizaciju ove današnje javne rasprave", kazala je Jelica Paldrmić iz Uprave za šume. 

Nijesu samo nadležnosti problem, radnike brine i njihov budući status.

"Smatram da je potrebno da se urade finansijske i kadrovske analize da bi mi znali koje je to buduće preduzeće, kakvo je naše mjesto u tom preduzeću i šta će da bude sa zaposlenima iz Uprave za šume", Igor Vojinović iz Područne jedinice Pljevlja. 

"Jeste li pitali o Nacrtu ovog zakona radnike, jeste li pitali sindikat? Ne smijete da napravite nacrt nikakav bez sindikata", rekao je Milivoje Golubović iz Područne jedinice Pljevlja. 

Rješenja iz Nacrta izmjena i dopuna Zakona o šumama nijesu po volji ni lokalne uprave ni drvoprerađivača.

Projekcije kažu iz Ministarstva pokazuju da se prihodi opština neće smanjiti a da će se urediti tržište.

Naredna javna rasprava biće organizovana u srijedu u Rožajama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније