Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

15. 05. 2023. 18:29   >>  18:32

SASTANAK U BRISELU

Božović: Prioritet borba protiv korupcije i kriminala

U okviru švedskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije, danas je u Briselu počeo sastanak visokih zvaničnika EU i Zapadnog Balkana o pravosuđu i unutrašnjim poslovima. Državni sekretar u Ministarstvu pravde Bojan Božović na sastanku je istakao da je jedan od glavnih prioriteta u radu Vlade Crne Gore upravo borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, posebno korupcije na visokom nivou, te da Crna Gora nastavlja sa procesom imenovanja ključnih funkcija u pravosuđu i snažno je opredijeljena da taj proces privede kraju.

Božović je podsjetio da je Ministarstvo pravde, u stalnoj komunikaciji sa partnerima i kolegama iz Evropske komisije, Savjeta Evrope i Venecijanske komisije, pristupilo izmjeni i usaglašavanju ključnih zakonskih akata sa ackuis-em Evropske unije, koji su poslati Evropskoj komisiji na komentare, među njima su – Krivični zakonik i Zakonik o krivičnom postupku.

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je krivične postupke protiv većeg broja visokih funkcionera, nosilaca pravosudnih i tužilačkih funkcija i drugih nosilaca značajnih funkcija u državnim organima i preduzećima Crne Gore u okviru postignutih rezultata u borbi protiv visoke korupcije.

Kada je riječ o saradnji sa Evropskim javnim tužilaštvom (EPPO), na sastanku je istaknuto da je Crna Gora u veoma kratkom periodu pregovora usaglasila Radni aranžman o saradnji između Evropskog javnog tužilaštva (EPPO) i Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, uz podsjećanje da su ovaj dokument u septembru prošle godine potpisali ministar pravde Marko Kovač i tadašnja v.d. VDT- a Maja Jovanović.

Pohvaljena je i saradnja Crne Gore sa EUROJUST-om što je konstatovano i u Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2022. godinu, kao i na sastanku koji je ministar pravde Marko Kovač imao sa predsjednikom EUROJUST-a Vladislavom Harmanom 21. aprila kada je i izraženo obostrano zadovoljstvo zbog pokretanja projekta WB CRIM JUST u oktobru 2022. Pomenuti projekat omogućava da Eurojust pruži finansijsku i stručnu podršku i zemljama Zapadnog Balkana.

"Ovo je posebno motivišuće za Crnu Goru, jer sa susjedima uglavnom već imamo zaključene relevantne bilateralne sporazume. Troškovi bi bili takođe smanjeni, a komunikacija brža, jer bi se i potrebe za prevođenjem drastično redukovale zbog sličnih ili istih jezika među brojnim državama. Tako da je cilj projekta da se pospješi, unaprijedi i uveća saradnja između tužilaštava Zapadnog Balkana", poručio je Božović na sastanku.

Na sastanku je bilo riječi i o Alternativnom rješavanju sporova gdje je Crna Gora ohrabrena za korišćenje ovih mehanizama, jer utiču na skraćivanje perioda parnice, te smanjenje pratećih troškova. Evropska strana prepoznala je da se u slučaju Crne Gore mehanizam ARS-a primjenjuje i nastavlja da bude efikasan, i pozitivnim je ocijenila kampanju koja je za cilj imala predstavljanje primjene ovog modela široj javnosti u Crnoj Gori, a sprovedena je tokom 2022. godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније