Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Ivana Vlaović, Radio CG ]

10. 04. 2023. 07:25   >>  07:25 1

PLANINARI PREDLAŽU

"Zakon o Gorskoj službi uslov da bi se preventivno djelovalo"

Neophodno je postojanje Zakona o Gorskoj službi spašavanja Crne Gore (GSS), čime bi se odredila ovlašćenja te neprofitne organizacije i eventualne sankcije za osobe koje na neodgovoran način dovode u pitanje svoj i život spasilaca, poručila je predsjednica Planinarskog saveza Tatjana Ivanović.

"Razlozi za donošenje Zakona o GSS su jasni, jer na našim planinama su učestale intervencije Gorske službe spašavanja i one su uglavnom vezane za strane državljane, za turiste koji sami kreću na uspone bez pratnje planinskih vodiča“, navodi Ivanović.

Stoga se dešavalo da turisti kreću u popodnevnim časovima ka vrhovima planina u papučama, objašnjava Ivanović.

Načelnik Gorske službe spašavanja, Željko Loncović, saopštio je za Radio Crne Gore da su u prethodnoj godini sprovedene 24 akcije spašavanja.

Saglasan je sa Ivanović da su zakonska ovlašćenja potrebna Gorskoj službi spašavanja kako bi smanjili broj neodgovornih pojedinaca zbog kojih se pokreću akcije spašavanja.

„Da bismo naš posao radili uspješnije, morali bismo i neke zakonske norme u toj oblasti napraviti“, ističe Loncović.

Pozitivan primjer zakonodavnih okvira u oblasti spašavanja imamo u regionu, navodi Loncović.

„Hrvatska gorska služba spašavanja je napravila zakon 2006. godine, u kojem su tačno definisana ovlašćenja“, kazao je Loncović za Radio Crne Gore.

U Crnoj Gori, kako dodaje, toga nema. Stoga, nijedna preporuka GSS-a nije obavezujuća.

Ukoliko bi postojao Zakon o Gorskoj službi spašavanja mogli bi, kako kaže Loncović, preventivno da djeluju, a za neodgovorne pojedince postojale bi i adekvatne sankcije.

Gorska služba spašavanja je neprofitna organizacija, a spasioci volonterski rade. To je razlog, kako kaže Loncović, što troškovi nijesu veliki.

Međutim, za potrebe helikopterskog spašavanja izdvaja se značajno veća suma novca, dodaje Loncović.

Sagovornici Radija Crne Gore upozoravaju građane da ukoliko ne posjeduju potrebne psiho-fizičke sposobnosti za planinarenje, sigurnije je ići sa vodičem.

Loncović ističe da vodič ne poznaje samo put, već je vodič adresa za sve nezgode koje se mogu desiti tokom planinarenja.

"Vodič nas upućuje kakva oprema je potrebna, na koji način treba da se krećemo, a ukoliko dođe do nezgoda, vodič je obučen da pruži prvu pomoć“, kazao je Loncović.

Ivanović smatra da ljudi često podcjenjuju planinu, a precjenjuju svoje sposobnosti. Ne preporučuje ljudima bez iskustva da sami kreću na planinarenje.

Najpogodniji način za sticanje znanja je, kako kaže Ivanović, učešće na organizovanim planinarskim turama, koje organizuju planinarski klubovi u Crnoj Gori.

Ivanović dodaje da Planinarski savez Crne Gore ima za cilj edukaciju članova planinarskih klubova.

Međutim kod nadležnih ministarstava, kako navodi Ivanović, nailaze na nedovoljno razumijevanje kada je u pitanju rad planinara u Crnoj Gori.

Ivanović za kraj poručuje da ukoliko građani žele da posjete planine, proljeće je idealno doba godine za tu aktivnost.

Napominje da planinarenju treba pristupiti odgovorno, spremiti adekvatnu odjeću i obuću, potrebnu dodatnu opremu i krenuti u upoznavanje prirodnih bogatstava kojima Crna Gora obiluje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније