Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.

07. 04. 2023. 12:29 >> 12:30

OANA KRISTINA POPA

"Studenti su pogonska snaga društva"

Studenti, kao pogonska snaga društva, trebalo bi da doprinesu efikasnosti procesa. Njihov glas je važan, važno je debatovati o evropskim vrijednostima i organizovano djelovati kako bi se stvorio pritisak koji podstiče promjene i napredak, kazala je šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Oana Kristina Popa održala je predavanje studentima na Univerzitetu Donja Gorica, u okviru projekta „Ambasadori govore“ koji sprovode Humanističke studije.

Popa je govorila na temu „Politika proširenja EU i evropska perspektiva Crne Gore i Zapadnog Balkana“ otvarajući prostor za razgovor sa studentima o svim segmentima evropske integracije.

Istakla je da EU ostaje pouzdan partner državama Zapadnog Balkana, spreman da kroz nesebičnu finansijsku podršku, pomogne u stvaranju otpornosti regiona na negativne efekte rata u Ukrajini.

“Geopolitički razvoj događaja kao što je agresija Rusije na Ukrajinu daje novu energiju pregovaračkom procesu EU sa državama kandidatima za članstvo. Pravila učlanjenja, ipak, ostaju ista i podrazumijevaju ispunjavanje uslova i ciljeva, te napredak na bazi stvarnih zasluga i reformi u društvu definisanih u pregovaračkom procesu”, kazala je Popa.

Zapadnobalkanske države karakteriše različit stepen „bliskosti“ u odnosu sa EU, zavisno od zabilježenog napretka, a Crna Gora je zadržala poziciju lidera u procesu integracije.

Ambasadorka je istakla da je Crna Gora zemlja sa značajnim prirodnim resursima i različitostima za divljenje, koje je neophodno adekvatno valorizovati i staviti u službu građana kako bi se proces tranzicije odvijao u skladu sa evropskim vrijednostima.

“Studenti, kao pogonska snaga društva, trebalo bi da doprinesu efikasnosti procesa. Vaš glas je važan, važno je debatovati o evropskim vrijednostima i organizovano djelovati kako bi se stvorio pritisak koji podstiče promjene i napredak”, kazala je ona.

Govoreći o pomoći Crnoj Gori, ambasadorka Popa je istakla da je EU od 2007. godine u Crnu Goru investirala više od milijardu eura kroz pretpristupne fondove, u cilju postizanja napretka različitih sektora društva i poboljšanja nivoa uslova života svih crnogorskih građana.

„Studenti su predstavnici društvene energije koja govori na osnovu znanja, a mi smo tu da im pomognemo, da zajedno sa njima podižemo svijest o evropskim vrijednostima i radimo na procesu promjena“, zaključila je Popa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније