Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

К. Ј. [ Mina ]

01. 04. 2023. 21:04 >> 21:05

BRANKA BOŠNjAK

Pomoć djeci sa smetnjama u razvoju biće prioritet

Pomoć djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama biće jedan od najvažnijih zadataka nadležnih institucija, poručeno je iz kabineta potpredsjednice Skupštine Branke Bošnjak povodom Svjetskog dana osoba sa autizmom.

Iz kabineta Bošnjak su ukazali da oko jedan posto svjetske populacije ima poremećaj iz spektra autizma, odnosno više od 75 miliona ljudi.

„No, u Crnoj Gori ne postoje još uvijek zvanični statistički podaci koji bi ukazali na realno stanje, osim što zabrinjava porast djece i omladine, u posljednje tri decenije, koja imaju autizam“, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, dnevnim centrima u Crnoj Gori nedostaje kapacitet, osoblje, stručni kadar.

„Da ne govorimo o primjeni novih mogućnosti kada je u pitanju tretman autizma. Da li, na taj način, djeca sa autizmom postaju nevidljiva, izolovana, zanemarena, a kako je tek roditeljima u stalnom lutanju i potrazi za pomoć, plaćanju skupih tretmana i zadatku da prežive kao porodica“, piše u sopštenju.

Iz kabineta Bošnjak su poručili da će pomoć djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama biti jedno od najvažnijih zadataka nadležnih institucija.

„Ne samo kako bi se pomoglo najranjivijoj kategoriji naše zajednice, već i kako bi se podigao nivo demokratizacije crnogorskog društva, podstakli programi i ciljevi socijalne i zdravstvene zaštite, prava djece i odraslih sa autizmom i ukupna društvena solidarnost“, zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније