Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dragana Lalević, TVCG ]

30. 03. 2023. 20:02   >>  22:00 2

VANREDNO U POLICIJI

"Nezakonita smjena Brđanina, ali neko mora biti odgovoran"

Stižu reakcije zbog smjene direktora Uprave policije Zorana Brđanina. Iz nevladinog sektora i pojedinih partija kažu da je nezakonito smijenjen, ali da neko mora biti ogovoran zbog vanrednog stanja u policiji.

Slučajevi zlostavljanja od strane policijskih službenika i veza pomoćnika direktora sa kriminalnim klanovima protiv kojih je trebao da se bori doveli su policiju u vanredno stanje za koje je prvi čovjek te institucije morao znati, smatra lider Pokreta za promjene, Nebojša Medojevićm koji godinama pratio blast bezjednosti. Ipak, kaže da odgovornost, nije samo njegova.

"Odgovoran je onaj ko ga je postavio, a ovo su specijalne situacije zato što se radi o policiji, a njihov posao je da znaju šta se dešava u zemlji a posebno šta se dešava u oblasti najtežih vidova kriminala kao što je organizovani kriminal ili terorizam. Dakle, sad je pitanje ko je postavio Brđanina, zašto je postavio Brđanina", kazao je Medojević.

Odgovornost Brđanina postoji u hijerarhijskom smislu, smatraju u Građanskoj alijansi, međutim današnja smjena otvorila je pitanje odgovornosti povezanih institucija za slučajeve policijske torture.

"Vrlo je ključno da li je tužilaštvo znalo i zašto tužilaštvo nije sprovelo efikasne istrage, zašto nije reagovalona brojne navode koji su dostavljani, kako ovih dana čujemo od advokata ovih lica, tako da u tom nekom kontekstu mnogo je viša odgovornost drugih institucija zašto se ovi slučajevi nijesu procesuirali", ocjenjuje Milan Radović, direktor Graađanske alijanse. 

Zbog toga je, kaže Medojević nakon promjene vlasti bila potrebna lustacija i reforma svih službi bezbjednosti jer nijesu samo službenici policije bili povezani sa kriminalnim klanovima.

"Ovdje je ključno pitanje zašto nije došlodo demontaže toga bolesnog sistema koji je kreirao Milo Đukanović, gdje je u stvari policija, sudstvo i tužilaštvo bilo u funkciji logistike kriminalnih djela, a ne u funkciji otkrivanja kriminalnih djela. Vi znate da sam ja dugo koristioobjašnjenje šta znači MUP- mafija u policiji", kazao je Medojević.

Smjenom direktora Uprave policije neće se u potpunosti zadovoljiti pravda, smatra Radović. Ne smijemo zaboraviti ni jednog počinioca...

"Mnogo bitnije je da se učini maksimalan napor da se svi policijski službenici koji su zlostavljali građane-identifikuju i procesuiraju i ono što je najvažnije je da oni budu izopšteni izslužbe i na početku potupka a svakako nakon osude za torturu", kaže Radović.

U Centruza demokratsku tranziciju smjenu Brđanina ocjenjuju kao presedan jer nije spoveden postupak pred nadležnim skupštinskim odborom, a sve to u trenutku kada je Skupština raspuštena.  Pohvalno je, kažu, pozivati funkcionere na odgovornost, ali bi onda trebalo početi od sebe.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније