Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

30. 03. 2023. 07:14 >> 07:18

GAZDIĆ

"Nijesam ponosan što je Agencija izdala saglasnost za preko 30 malih hidroelektrana"

Sve informacije koje građani dobijaju preko medija o zagađenosti vazduha u Crnoj Gori su naše informacije, kazao je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić. Istakao je da instrumenti za mjerenje jesu stari, ali da njihovu tačnost ne treba dovoditi u pitanje.

"I dalje smatram ideju ekološke Crne Gore kao ideju koja je najbolja za našu zemlju i mislim da jedino to može da nas vine u visinu koju zaslužujemo u odnosu na ljepotu koju posjedujemo. Mislim da svi u Evropi mogu da nam pozavide na ljepoti koju imamo, međutim ekološka svijest kod nas je niska. Imamo situacije, na Skadarskom jezeru se borimo protiv krivolovaca, problem privatnih šuma..", kazao je Gazdić u emisiji "Mreža" na TVCG.  

Istakao je da postoji dosta primjera koji pokazuju kako nam je ekološka svijest na niskom novou.

"Jedna od najkritičnih tačaka je neplanska gradnja, ilegalna gradnja... Znamo kako te probleme da riješimo, samo treba da uzmeo primjere iz okruženja i to je jako jednostavno. Mala smo mi zemlja nema tu mnogo filozofije", kazao je Gazdić. 

Istakao je da Agencija za zaštitu životne sredine ove godine proslavlja 15 godina postojanja. 

"Mi ove godine obilježavamo 15 godina postojanja. Dosta je dobrih stvari koje smo uradili, ali je jako dosta loših stvari koje smo u prošosti radili. Ja ne mogu biti ponosan na činjenicu da je Agencija izdala saglasnost za preko 30 malih hidroelektrana, i sa tim se ne slažem", kazao je Gazdić. 

Istakao je da do prije dvije godine nisu bile definisane crvene liste zaštićenih vrsta u Crnoj Gori. 

"Zakonska obaveza Agencije za zaštitu životne sredine još od 2008. godine je uspostavljanje crvenih lista zaštićenih vrsta, a mi smo tek u poslednje dvije godine dobili prvu listu zaštićenih vrsta ptica, a ove godine mislim da ćemo kompletirati cio taj niz i imaćemo sve crvene liste. To je mehanizam koji može da doprinese unapređenju zaštite prirode", kazao je Gazdić. 

Naveo je da je u prošlosti cijena jedne liste bila i do 100.000 eura, ali da su ove godine uradili sedam-osam lista za svega 50.000 eura, 

"Preko 100.000 eura su bile procjene po jednoj crvenoj listi, mi smo uradili i završili smo ove godine sedam-osam crvenih lista i nećemo prelaziti ukupno preko 50.000 eura", kazao je Gazdić. 

Što se tiče kvaliteta vazduha sve informacije koje građani dobijaju su informacije Agencije za zaštitu životne sredine, kaže Gazdić. 

Istakao je da instrumenti jesu stari, ali da se njihova tačnost ne treba dovoditi u pitanje. 

"Sve informacije koje dobijaju građani preko medija o kvalitetu vazduha ustvari dolaze od nas, jer su to mjerenja sa naših stanica. Te stanice su uspostavljene prije 12-13 godina, i trebalo bi da se radi na njihovoj zamjeni. Tačnost se svakako ne dovodi u pitanje jer svake godine radimo servis tih instrumenata, a za to trošimo oko 150. 000 eura svake godine. Svakako tu mrežu stanica treba mijenjati i unapređivati je", kazao je Gazdić. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније