Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

24. 03. 2023. 13:36   >>  13:36

UNIVERZITET CRNE GORE

Obnovljena UNESCO katedra za obrazovanje za demokratsko građanstvo i ljudska prava

Na Univerzitetu Crne Gore (UCG) obnovljena je UNESCO Katedra za obrazovanje za demokratsko građanstvo i ljudska prava. Potpisivanjem UCG i UNESCO Sporazuma, Katedra će biti aktivna do 25. juna 2025. godine.

Kako je saopšteno iz UCG, katedra je prvobitno bila uspostavljena na Filozofskom fakultetu 2005. godine i od tada je od izuzetne važnosti ne samo za akademski život već i za društvo u cjelini jer je svojim djelovanjem doprinijela razvoju demokratskih vrijednosti.

"Aktivnosti Katedre u prethodnom periodu bile su uglavnom usmjerene na razvijanje međunarode mreže saradnje i implementaciju projekata na nacionalnom i internacionalnom nivou. Projekti su, između ostalog, imali za cilj pripremu budućih nastavnika na Zapadnom Balkanu za obrazovanje za demokratiju i ljudska prava, podsticanje demokratske školske kulture u Crnoj Gori i jačanje akademskog integriteta u visokom obrazovanju", navodi se u saopštenju.

Katedra je, kako dodaju iz UCG, djelovala kao centar izvrsnosti, kontinuirano doprinoseći promovisanju demokratskog društva i kulture mira i nenasilja, regionalne saradnje, promocije kulturne različitosti i mirnog suživota.

Ciljevi postojanja Katedre su osmišljeni da pomognu Univerzitetu Crne Gore u njegovoj transformaciji u moderan i konkurentan univerzitet potpuno integrisan u Evropski prostor visokog obrazovanja.

"Obnovljenim sporazumom sa organizacijom UNESCO, UCG je postao i dio UNITWIN/UNESCO Chairs programa, koji okuplja oko 900 visokoškolskih i naučnoistraživačkih institucija iz preko 120 zemalja i osnažuje ih umrežavanjem. Članstvo nudi posebnu priliku Univerzitetu Crne Gore da se uključi u razmjenu znanja kroz interdisciplinarne globalne mreže institucija visokog obrazovanja, posvećenih unapređenju istraživanja, obuke i djelovanja ka održivom razvoju zasnovanom na socijalnoj, ekonomskoj, ekološkoj i epistemičkoj pravdi", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније