Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

24. 03. 2023. 16:20 >> 17:45
4

SUMNjIV UGOVOR

"Nova Pobjeda" osam godina nezakonito koristi državnu imovinu

Kompanija "Nova Pobjeda" koristi nezakonito već skoro osam godina prostor u državnoj zgradi u Bulevaru revolucije 15 u Podgorici, zahvaljujući odluci ranijeg rukovodstva Uprave za imovinu. Prostor gdje se, između ostalog, nalazi ta štamparija ovog lista, dat je firmi "Nova Pobjeda" 2015. godine bez naknade, bez zaključka Vlade i neposredno, što su nam potvrdili u Upravi za državnu imovinu i katastar. Taj prostor "Nova Pobjeda" koristi i danas, skoro osam godina kasnije, a plaća samo troškove tekućeg održavanja iako se radi o ekskluzivnoj lokaciji. Za to vrijeme, država troši milione na zakup prostora za potrebe svojih institucija. Ovakav ugovor Vlade i "Nove Pobjede" izaziva i ozbiljne sumnje da se radi o kršenju Zakona o državnoj imovini, jer je davanje državne imovine bez naknade jedino predviđeno između Vlade Crne Gore i opština.

Portal RTCG očekuje odgovore inspekcije vezano za ugovor o zakupu imovine između Vlade Crne Gore i kompanije "Nova Pobjeda", koji je potpisan 2015. godine. Ugovor je potpisao raniji direktor Uprave za imovinu Blažo Šaranović, koji nije odgovorio na pitanja našeg portala o detaljima tog pravnog posla. Nijesu samo privatne firme korisnici državne imovine bez naknade, ona je u nekim slučajevima ustupana i nevladinim organizacijama. Naš portal je u saznanju da se državna imovina u osnovnim školama bez naknade ustupa pojedincima, i da je oni koriste i za stanovanje. Uz to su neka školska dvorišta prodavana ili bez naknade ustupana pojedincima koji su pokretali privatne poslovne poduhvate. 

Zabrinuti u Ministarstvu evropskih poslova

Ministarstvo evropskih poslova (MEP) upozorilo je Vladu da štamparija "Pobjede" u staroj zgradi "Pobjede" u Podgorici izaziva potencijalnu opasnost od potpunog kolapsa elektro-instalacija u zgradi i požara. Zato je zatražena reakcija Vlade. 

U Ministarstvu evropskih poslova ozbiljno su zabrinuti zbog stanja sigurnosti u objektu u kome se nalazi "Pobjedina" štamparija.  Kako se navodi u Informaciji MEP-a dostavljenoj Vladi, u staroj zgradi "Pobjede" i sada je smještena štamparija "Pobjede", koja prijeti zdravlju zaposlenih. 

"Štamparija u vrijeme rada osim zvučnih efekata proizvodi i isparenja koja mogu imati štetne posljedice po zdravlje zaposlenih. Takođe, štamparija predstavlja velikog potrošača električne energije pa rad štamparije uzrokuje ogromno opterećenje po elektro mrežu u zgradi, što povremeno dovodi do kratkih spojeva, varničenja i izbijanja osigurača, a sve ovo do potencijalne opasnosti od potpunog kolapsa elektro-instalacija u zgradi ili čak požara", piše u dokumentu koji je Ministarstvo evropskih poslova dostavilo Vladi. 

Nakon razmatranja ovog dokumenta, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da do kraja marta 2023. godine nađe rješenje za prostorne kapacitete Ministarstva evropskih poslova. 

Ministarstvo evropskih poslova (ranije Kancelarija za evropske integracije) se od 2017. godine nalazi u staroj zgradi dnevnog lista "Pobjeda", u Bulevaru revolucije 15 u Podgorici.

Prostor osim "Pobjede" dat i Montenegro Bonusu

U zgradi su, osim Ministarstva, smještena i dva sektora Generalnog sekretarijata Vlade i to Sektor za strateško planiranje i koordinaciju politika Vlade i Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja EU, kao i dio službi dnevnog lista "Pobjeda" sa štamparijom i državne kompanije Montenegro Bonus. 

Tragom ove informacije, obratili smo se Upravi za katastar i državnu imovinu pitanjima o korišćenju ovog prostora, odakle su nam odgovorili da je kompaniji "Nova Pobjeda doo" prostor dat u zakup, bez naknade, a pritom nije zaključen po nekom Zaključkom Vlade Crne Gore i zaključen je neposredno.

"Objekat u kojem je smještena štamparija "Pobjeda“ (stara zgrada Pobjede) je u svojini Crne Gore, dok je subjekt raspolaganja Vlada Crne Gore. Uprava za imovinu kao pravni prethodnik Uprave za katastar i državnu imovinu je dana 1. decembra 2015.godine zaključila Ugovor o zakupu poslovnog prostora sa zakupcem "Nova Pobjeda“ d.o.o. Podgorica Nadalje, nekadašnja Uprava za imovinu je sa istim zakupcem zaključila Aneks navedenog ugovora dana 15. maja 2018. godine. Aneksom Ugovora procentualno je definisana zakupljena površina objekata u iznosu od 30 odsto od ukupne površine korisnog prostora zgrade", piše u odgovoru Uprave za katastar i državnu imovinu. 

Plaćaju tekuće održavanja, dijele troškove za struju

U članu šest osnovnog Ugovora propisano je da se Zakupac obavezuje na ime zakupnine dijela poslovnog prostora za period važenja Ugovora pokriva troškove koji obuhvataju troškovi tekućeg održavanja prostora (redovne popravke i instalacije), troškovi 24-časovno obezbjeđenje objekata, troškovi održavanja higijene, troškovi komunalija (voda,smeće), pojašnjavaju iz uprave.

"Zakupac će sa zakupodavcem za period važenja ugovora dijeliti troškove u procentu od 65% na teret zakupca a 35 % na teret zakupodavca a koji obuhvataju troškove utroška električne energije s obzirom na površinu koju koristi shodno članu jedan ovog ugovora, troškovi lož ulja kao i troškove sredstava za higijenu. Aneksom osnovnog ugovora o zakupu poslovnog prostora članom tri mijenja se član šest i sad glasi "Zakupac se obavezuje da na ime zakupnine dijela poslovnog prostora za period važenja Ugovora pokriva troškove koji obuhvataju troškove tekućeg održavanja poslovnog prostora, redovne elektro i vodovodne instalacije, troškove održavanja higijene, kominalija (voda,smećei dr.). Zakupac će sa zakupodavcem za period važenja Ugovora odnosno aneksa Ugovora dijeliti troškove u procentu 30% na teret zakupca a 70% na teret zakupodavca, a koji obuhvataju troškove utroška električne energije obzirom na površinu koju koristi shodno članu jedan ovog aneksa, troškovi lož ulja kao i troškove sredstava za higijenu", navodi se u odgovorima. 

Zakon ne prepoznaje kriterijume za davanje imovine bez naknade

Iz Uprave za državnu imovinu i katastar tvrde da ugovor o zakupu predmetnih prostora nije zaključen po nekom Zaključku Vlade Crne Gore. A uz to je zaključen i neposredno.

"Shodno mišljenju Ministastva finansija iz 2020.godine, a koje je dostavljeno nekadašnjoj Upravi za imovinu, ne propoznaje se mogućnost davanja na korišćenje bez naknade državne imovine nevladnim organizacijama, niti fizičkim ili pravnim licima. Takva mogućnost davanja državne imovine bez naknade je jedino predviđena između Vlade Crne Gore i Opština (član 33 i 35 Zakona o državnoj imovini). Takođe Zakon o državnoj imovini ne prepoznaje ni kriterijume na osnovu kojih bi se mogla državna imovina dati na korišćenje bez naknade", pojašnjavaju iz Uprave za imovinu.

Navedenom mišljenju, ističu, ide u prilog ishod inspekcijskog nadzora Direkcije za inspekcijski nadzor nad državnom imovinom.

"Koji je bio krajem 2022.godine, i ukazano je Upravi za katastar i državnu imovinu da mora otkloniti nepravilnosti koje se odnose na davanje na korišćenje državne imovine bez naknade iz prethodnog perioda, a u skladu sa Zakonom o državnoj imovini", saopštili su iz ove uprave. 

Institut za medije dobio prostor u centru grada za 330 eura

Posebno je zanimljiv primjer imovine države na adresi Svetog Petra Cetinjskog 9, u samom centru Glavnog grada. Tu su, između ostalog, smješteni Ferijalni savez Crne Gore i Institut za medije Crne Gore (IMCG). Iz Instituta za medije su kazali da je ugovor potpisan 2012. godine. 

"Što se tiče vašeg pitanja, IMCG koristi prostorije na osnovu ugovora iz 2012. godine. Mjesečna naknada iznosi 330 eura i ona je u skladu s ugovorom kompenzovana za ustupanje prostorija IMCG za organizovanje obuka vladinim službma za odnose s javnošću i davanja usluga istraživanja javnog mnjenja za potrebe Vlade Crne Gore", piše u odgovorima iz Instituta na naša pitanja.

Inače, dok država daje prostor praktično besplatno firmama poput "Nove Pobjede", građani Crne Gore svake godine plaćaju milione za iznajmljivanje objekata, zemljišta i opreme za potrebe državnih institucija. Za tu namjenu predlogom budžeta za ovu godinu opredijeljeno je više od 12 miliona eura.

Država plaća zakup privatnim firmama

Novac iz državnog budžeta za kupovinu nekretnina i zakup poslovnog prostora od 2016. godine do 2019. godine (u vrijeme dok je važio ugovor o zakupu objekta za potrebe "Nove Pobjede") prema podacima MANS-a u iznosu od 9,5 miliona slili su se uglavnom na račune kompanija Čelebić, Cijevna komerc, Bemaks i BB solar.

U nekim slučajevima država je papreno plaćala zakup za potrebe nekih državnih institucija pojedinicima odveć poznatim u biznisu ili politici. Od toga je godinama dobro prihodovao biznismen Aco Đukanović. Svojevremeno je iznajmio Vladi preko 1.000 kvadratnih metara u Ulici Kralja Nikole dva, gdje su bile smješetene državne institucije Zavod za metrologiju i Agencija za zaštitu ličnih podataka. 

Za zakup objekata i poslovnog prostora Uprava za imovinu 2018. godine potrošila je čak 4,7 miliona eura, a zbog činjenice da nema sređenog registra državne imovine, javnosti je nedvoljno poznat podatak koliko nekretnina je u vlasništvu države. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније