Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

23. 03. 2023. 10:39 >> 10:43

CDPR

"Vakcina protiv HPV-a efikasna i bezbjedna"

Jedini vid primarne prevencije kada je u pitanju rak grlića materice, je vakcina protiv HPV, koja je sad dostupna i u Crnoj Gori, poručeno je sa predavanja Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR).

Ovo Udruženje održalo je predavanje u Tivtu u saradnji sa Organizacijom žena Tivta.

"Glavna tema na predavanju je bila karcinom grlića materice, za čiji uzročnik sada znamo da je humani papiloma virus(HPV). Zaista se tako danas može govoriti o epidemiji, tj o polno prenosivoj bolesti koja ako se na vrijeme ne prepozna i ne tretira može dovesti do nastanka karcinoma", navode u saopštenju.

HPV, kako navode, čini grupa od više od 200 sličnih virusa, a mnogi od njih se mogu prenijeti sa jedne osobe na drugu putem polnog kontakta pa se tako najčešće prenosi bliskim kontaktom između partnera tokom polnog odnosa.

"Može biti prenesena bilo kojim načinom polnog kontakta ili bliskog kontakta - koža na kožu, bez obzira na pol, polni identitet ili polnu orijentaciju. Svi ostali načini prenošenja HPV infekcije su mogući, ali nijesu uobičajeni. HPV virus je veoma rasprostranjen među mladom, polno aktivnom populacijom, tako da to jeste infekcija mladih žena i muškaraca, u prvim godinama nakon početka polne aktivnosti", navode oni.

Period potreban da premaligna lezija na grliću materice postane maligna je 3 - 18 godina i taj period zavisi od tipa virusa.

"Vakcina koja nam je dostupna se savjetuje djevojčicama, a po preporukama i dječacima, od 9 do 14. godine života. Vakcina jedina može da spriječi nastanak premaligne lezije. Skrining na visokorizične tipove HPV, Papa test i kolposkopski pregled spadaju u sekundarne mjere prevencije raka, kojima se premaligne lezije ne mogu spriječiti ali se mogu otkriti na vrijeme i adekvatno liječiti", pojašnjavaju iz CDPR.

U ovom trenutku, kažu, 100 odsto zaštita od HPV infekcije ne postoji.

"Vakcina protiv nekih tipova HPV koji najčešće izazivaju karcinom i genitalne bradavice je jedini vid primarne prevencije. Vakcina je od početka godine dostupna i kod nas, bezbijedna je i efikasna. Ono što je istaknuto na predavanju je da je Crna Gora trenutno na prvom mjestu u Evropi po stopi obolijevanja od karcinoma grliće materice (26/100000). Tako je 2017. godine, kako pokazuju zvanični podaci u našoj zemlji, umrlo 19 žena, 2018. godine 24, a 2019. godine, poslednje godine za koju su dostupni zvanični podaci 26 žena, preciziraju oni.

Nada da će se ovakvo stanje promijeniti u narednim decenijama je, kažu, u vakcinaciji i sprovođenju Nacionalnog skrining programa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније