Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Наташа Нововић

18. 03. 2023. 16:53 >> 21:44
3

GRAD ŠIROKOG SRCA

U Beranama postoji Vuhanska ulica

Uprkos lošem glasu koji zbog koronavrusa 'bije' kineski grad Vuhan, na sjeveru Crne Gore možete prošetati Ulicom Vuhanskom.

Kad u svijetu pomenete Vuhan, prva asocijacija većini ljudi biće koronavirus koji je na najmanje dvije godine okovao čitav svijet. Uprkos nimalo lijepim asocijacijama na taj grad, u Beranama postoji ulica koja se zove Vuhanska.

Ovih dana navrišile su se tri godine otkako je u Crnoj Gori zabilježen prvi slučaj obolijevanja od koronavirusa. Iako se i dalje zvanično ne zna odakle se virus pojavio, najprihvaćenija teorija je da je pandemija krenula iz Vuhana, glavnog grada kineske provincije Hubei.

Uprkos "lošem glasu" koji nosi Vuhan, u Beranama možete prošetati Vuhanskom ulicom. Iako se u Beranama može čuti da je Vuhanska ulica plod šale opštinskih službenika, ipak postoji zvanična odluka o imenovanju ulice koja je donešena znatno prije pandemije.

Na osnovu odluke SO Berane iz 2015. u Novom naselju u Beranama jedna od ulica dobila je ima "Vuhanska". Kako piše u odluci, prostire se od Ulice 29, Novembra, presijeca Čukaričku ulicu i ide do ulice Vojvode Gavra Vukovića. Dugačka je 220 metara.

Kako je došlo do zbližavanja Berana i Vuhana trenutno nije moguće utvrditi. Opštinski službenici tvrde da Berane nije pobratimski grad sa Vuhanom, Sa druge strane, postoje tvrdnje da su Vuhan i Berane, na inicijativu Društva prijatelja Narodne Republike Kine sklopile Sporazum o prijateljstvu, ali potpisan dokument o tome zasad nijesmo dobili.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније