Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Marko Terzić, TVCG ]

03. 03. 2023. 06:48 >> 17:46

HIDROELEKTRANA NA CIJEVNI

Albanija gradi, Crna Gora kao brani

Albanija gradi, Crna Gora, kao brani. Naravno, riječ je o malimhidroelektranama na rijeci Cijevni koja teče kroz obije zemlje.

"Već smo oko toga razgovarali na zajedničkoj sjednici. Mi smo prenijeli naše vrlo restriktivne stavove ne samo za mini hidroelektrane koje su i njima napravile veliki problem već i za vodotoke koji se tiču Bojane i Skadarskog jezera", kazao je premijer Dritan Abazović. 

Premijer Albanije Edi Rama istakao je da se ovdje govori o hidrocentralama koje su dio prošlosti koju mi ne možemo da promijenimo.

"Mi smo faktički u situaciji završenog čina. Blokirali smo treću hidrocentralu. Što se tiče onih koje ste nam vi pomenuli, dvije su nam poklon iz prošlosti", kazao je Rama.

Međutim, informacije o gradnji mini-hidroelektrana na Cijevni pojavile su se u našoj javnosti 2018. dok je Rama na mjestu premijera Albanije od 2013.

O toj situaciji bilo je govora i u maju 2022.u Albaniji, i to na sastanku radne grupe u okviru sporazuma između Crne Gore i Albanije o upravljanju vodama od zajedničkog interesa. No, ako imamo u vidu kako premijer Albanije gleda na radne grupe, ne moraju se više ni sastajati.

"Kažu mi da smo kreirali radne grupe, ali ih ne komentarišem. Jer ima jedna poslovica koja kaže, ako nećeš da riješiš nešto – formiraj radnu grupu ili komisiju", kazao je Rama.

A za rješavanje ovog problema nema političke volje, poručuju iz NVO sektora.

"Mi imamo oprečene stavove koje dolaze s razlogom strana. Od toga da nećemo imati centrale koje se u međuvremenu grade do toga dan mi kao država nismo bili uključeni a imamo zajedničku komisiju. Mogla je i trebala je da Crna Gora bude informisana trebalo je da se uradi prkeogranična procjena uticaja na životnu sredinu", kazala je izvršna direktorica NVO „Green Home” Azra Vuković.

A kako nije, uticaju možda mogu da svjedoče oni koji vrlo dobro znaju Cijevnu, dok se turisti iščuđavaju i na samu ideju da ovakva rijeka završi u cijevima. 

No, nije Cijevna prepuštena samo malim hidrolektranama. Vukovićeva napominje da se u njenom gornjem toku, u Albaniji, izvlači i šljunak. Sve to, dešava se na rijeci koja u Crnoj Gori ima status zaštićenog poodručja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније