Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Бојана Деспотовић, ТВЦГ

16. 02. 2023. 06:30 >> 17:37
2

IZVJEŠTAJ NAREDNE SEDMICE

Inspekcija provjerava hoće li Saša Radović morati da vrati otpremninu

Da li će vršilac dužnosti direktora "To Montenegro" Saša Radović, uprkos njegovoj tvrdnji da nije obavezan, ipak morati da vrati otpremninu Budvanskoj rivijeri, biće poznato naredne sedmice. Tada će se inspekcija oglasiti povodom prijave te hotelske grupacije, saopšteno je za TVCG.

Inspektori rada utvrdiće naredne sedmice je li kompanija "To Montenegro" prekršila zakon kada je 15. decembra prošle godine prihvatila v.d. direktora Sašu Radovića, iako je on svega godinu i po ranije dobio 76.000 eura otpremnine iz Budvanske rivijere.

Prijavu je inspekciji podnijela ta hotelska grupacija, nakon što je Radović odbio da vrati novac.

"Inspektor će nakon ocjene svih dokaza i relevatnih činjenica, donijeti na zakonu osnovanu odluku. Ukoliko se tokom inspekcijskog nadzora utvrde nepravilnosti u pogledu zasnivanja radnog odnosa Saše Radovića, inspektor će naložiti 'To Montenegro' da otkloni nepravilnosti", kazao je Srđan Simović iz inspekcije. 

Radović nije želio pred kameru, a u izjavi, koju je dostavio, naveo je da nema obavezu da vrati otpremninu.

Tvrdi da je u junu 2021. prestala potreba za njegovim daljim angažovanjem u Budvanskoj rivijeri, te da mu je na osnovu toga isplaćeno 18 plata. On se poziva na Zakon o radu, prema kojem je godinu od dobijanja otpremnine mogao da se zaposli u drugoj državnoj firmi.

Sa druge strane, iz Budvanske rivijere su kazali da je Radović sa njima potpisao sporazumni raskid ugovora, zbog čega, prema zakonu, mora vratiti otpremninu. Dokaze o tome dostavili su inspekciji.

U slučaju da se utvrde nepravilnosti, nacionalnoj avio-kompaniji prijeti kazna od 1.000 do 10.000 eura, a predsjedniku Borda kao odgovornom licu od 100 do 1.000 eura.

"U toj situaciji Radović ima mogućnost da vrati otpremninu Budvanskoj rivijeri, u tom slučaju ne bi više postojala smetnja za zasnivanje radnog odnosa u To Montenegro, a druga opcija je da Radoviću prestane radni odnos u To Montenegro", kaže Simović.

Radović je po istom principu 2015. godine uzeo 19.000 eura otpremnine od Nacionalne turističke organizacije, u kojoj je bio direktor od 2007. godine. Nakon što je sporazumno prekinuo radni odnos, godinu kasnije je profesionalno angažovan kao predsjednik borda Budvanske rivijere, ali tada nije pokrenuto pitanje vraćanja otpremnine. Njega je za v.d. direktora To Montenegra izabrala Vlada krajem prošle godine.

Ni u Vladi nijesu bili raspoloženi da govore o ovom slučaju, a iz kabineta premijera rečeno je da je zakon isti za sve, uz poziv nadležnima da rade svoj posao.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније