Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Ivana Popović, TVCG ]

11. 02. 2023. 06:58 >> 07:33
3

CRNOGORSKI NAUČNICI

Beskonačnim ambicijama do "Luče" u svemiru

Ljubav prema svemiru i nauci pokazala je grupa mladih iz Crne Gore koji bi uskoro mogli da lansiraju prvi crnogorski satelit "Luča".

I dok je mnogima slika lansiranja satelita na nivou naučne fantastike, za ekipu “Montenegro Space Research-a" to je na dohvat ruke. U oktobru su u svemir poslali meteorološki balon, dok je sada u planu “Luča”, prvi crnogorski satelit.

“Luča je samo jedan od naših ciljeva, koji se, na svu sreću, približio ostvarenju, a naravno, mi imamo još jedan široki program, koji uključuje razvoj mini raketa, novih satelita i raznih stvari koje se tiču istraživanja svemira i razvoja svemirskih tehnologija, tako da u nekoj budućnosti razmišljamo da razvijemo naš rover za Mjesec ili Mars”, kaže za TVCG Filip Jovićević, koji je dio ekipe "Montenegro Space Research-a".

“Prvi crnogorski satelit biće “Luča. Luča je “cubeset”, biće dimenzija 10 sa 10 ili možda čak 15 sa 15. Zato što nema u Crnoj Gori, to nas nije sputavalo. Mi smo pioniri u ovoj industriji i gledamo kako druge države pokreću svemirski program. Kod nas ima mladih ljudi, naučnika, koji odlaze u inostranstvo. Otišli su samo jer ovdje nisu mogli da se razvijaju. Tako da nam je to dodatni podsticaj da nastavimo ovim da se bavimo”, kaže Nikola Perović.

Ekipa "Montenegro Space Research-a" našla se u žiži javnosti nakon najave premijera Dritana Abazovića da Crna Gora pokreće svemirski program. Ovaj tim, međutim, nije tražio pažnju, već samo da im se stvore zakonski uslovi da se bave onim u čemu su dobri:

“Premijer se nama obratio i nismo došli sa finansijskim zahtjevom, već sa zahtjevom da se donesu određene regulative. Mi možemo ovdje da napravimo satelit, da ga sklopimo, nabavimo osnovne senzore, kamere, elektroniku i možemo da pošaljemo, ali ne možemo da ga registrujemo na nivou Crne Gore. Upravo zbog toga, Crna Gora mora da donese zakone, koji omogućavaju registraciju satelita”, pojašnjava Nikola Perović.

Poslije toga, ovaj tim mogao bi zahvaljujući radu, biti prepoznat u svijetu. Po znanje su išli u inostranstvo, ali su se, ističu, vratili, da ga primjene u svojoj državi i ostave zalog budućim generacijama. 

“Razmišljamo široko, ne mamo granica u razmišljanju, tako smo i došli do ovdje. Nećemo se ni sada ograničavati i zadržavati, već idemo dalje i pokušavamo da doprinesemo zajednici koliko god možemo”, kazao je Filip Jovićević poručujući da su njihove ambicije beskonačne.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније