Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

11. 02. 2023. 07:47 >> 07:41

KONTROLA NA AERODROMU

Kako sa kućnim ljubimcem u avion

Kućni ljubimci i ostale životinje u avion mogu biti primljeni samo ukoliko se ispune posebni uslovi. Uz neophodnu dokumentaciju i nakon kontrole na aerodromu, životinja može biti smještena u putničku kabinu ili bagažnik aviona, sa odgovarajućom ventilacijom, grijanjem, svjetlom...

Iz Aerodroma Crne Gore za Portal RTCG ističu da za informacije o prevozu kućnih ljubimaca i ostalih životinja, putnik uvijek treba da se informiše kod izabrane avio-kompanije. 

Na aerodromu se vrši provjera da li je putnik najavio prevoz životinje avio-kompaniji i da li je platio uslugu. Takođe, provjeravaju se i detalji o rasi i uzrastu.

Agresivne rase pasa, napominju iz Aerodroma, zabranjene su za prevoz kod pojedinih prevoznika, a prijem pojedinih rasa pasa sa specifičnim disajnim sistemom ili sa spljoštenom njuškom (ši-cu, mops, buldog) je takođe je uslovljen pravilima avio-kompanija usljed rizika po zdravlje.

"Obavezna je provjera da li putnik posjeduje odgovarajuću dokumentaciju za životinju u skladu sa putnim pravilima zemlje odredišta (pasoš za ljubimce, potvrde o vakcinaciji i sl.), kao i da li je životinja u adekvatnom transporteru. Životinja do osam kilograma sa transporterom može biti unešena u putničku kabinu. U zavisnosti od težine i pravila prevoznika, može se smjestiti i u bagažnike aviona", navode iz Aerodroma. Kažu i da prijem životinje u putničku kabinu može biti uslovljen i ograničenjem broja životinja na letu ili prisustvom životinja različitih vrsta, koje se ne trpe u istom prostoru.

Utovar u bagažnike podrazumijeva odvajanje vlasnika od životinje neposredno prije slanja životinje na utovar, dok samom utovaru životinje prethodi posebna bezbjednosna kontrola transportera i životinje, uparivanje prtljažnog privjeska na transporteru, planiranje i koordinisanje utovara sa posadom aviona. 

"Životinja bude utovarena u odjeljku sa odgovarajućom ventilacijom, grijanjem, svjetlom, gdje je transporter osiguran od pokretanja i zaštićen od prtljaga i ostalog tereta", napominju iz kompanije. 

Kontrola i zabranjeni predmeti 

Kontra-diverziona (KD) kontrola na aerodromu preduzima se u cilju sprečavanja unošenja zabranjenih predmeta u avion i u bezbjednosnu zonu ograničenog pristupa.

"Da biste brže prošli KD kontrolu ručnog prtljaga i lica, potrebno je da se pravilno pripremite za njeno sprovođenje. Na mjestu za pripremu dočekaće vas naše osoblje i ukratko upoznati s tim šta je sve neophodno da skinete sa sebe ili izvadite iz džepova i/ili iz ručnog prtljaga (mobilni telefon, prenosni računar, druge elektronske uređaje, novčanik, sat, kaiš, jaknu, kaput, sako, ključeve, druge metalne predmete i dr.) i odložite u namjenske plastične posude", podsjećaju iz Aerodroma Crne Gore. 

Listu zabranjenih predmeta propisuje Agencija za civilno vazduhoplovstvo.

U ručnom prtljagu ne smijete imati

  • a) Pištolj, vatreno oružje i druge uređaje koji ispaljuju projektile - uređaje koji mogu ili izgledaju kao da mogu biti upotrijebljeni da izazovu ozbiljne povrede ispaljivanjem projektila;
  • uređaje za omamljivanje;
  • predmete sa oštrim vrhom ili oštrom ivicom koji se mogu koristiti da izazovu ozbiljne povrede;
  • alat koji se može koristiti ili za izazivanje ozbiljnih povreda ili kao prijetnja bezbjednosti vazduhoplova;
  • tupi predmeti koji mogu izazvati ozbiljne povrede kada se koriste za udaranje;
  • eksplozivi i zapaljive materije i naprave koje mogu ili izgledaju kao da mogu biti upotrijebljene da izazovu ozbiljne povrede ili da predstavljaju prijetnju po bezbjednost vazduhoplova;
  • tečnosti, gelovi i aerosoli čija zapremina je veća od 100 ml i koji nijesu upakovani u providnu plastičnu kesu zapremine do 1l, u slučaju da nijesu skenirani odgovarajućom opremom, uz izuzetke.

Kada je riječ o predatom prtljagu, putnicima nije dozvoljeno unošenje eksploziva i zapaljivih supstanci, eksplozivnih naprava i zapaljivih supstanci i naprava čijom upotrebom mogu da se izazovu ozbiljne povrede ili one mogu da predstavljaju prijetnju bezbjednosti aviona. 

"Pored ograničenja u vezi sa zabranjenim predmetima, skrećemo pažnju  i na postojanje  ograničenja u vezi sa opasnim materijama, zbog čega bi putnik prije planiranog leta o tome uvijek trebalo da se informiše kod izabrane avio kompanije", ističu iz Aerodroma Crne Gore. 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније